Tudomány bbc history
Londres (Angleterre). Le théâtre du Globe fondé en 1599 et dont Shakespeare fut actionnaire. Gravure XVIIIčme sičcle.     RV-366613

Egy színházi ágyú miatt égett le a Globe

BBC History
BBC History

2018. 06. 29. 16:10

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a Globe volt minden idők legnagyobb hatású színháza. Természetesen nem a színészek játéka vagy a rendezői bravúrok, esetleg valamilyen különleges művészeti koncepció emelte erre a rangra, hanem az, hogy a társulat tagja volt Shakespeare is. Nem tudhatjuk, vajon ma akkor is egyet jelentene-e az ő neve a színházzal, ha művei nem aratnak zajos sikereket a Globe színpadán. Persze értelmetlen is a kérdésfelvetés.
Korábban a témában:

Azért a teátrum története leghíresebb szerzőjén túl is tartogat érdekességeket, kezdve azzal, hogy a színházat eredetileg egész egyszerűen ellopták. A nem királydrámába, inkább Rejtő regénybe illő fordulatra akkor került sor, amikor a Lord Chamberlain’s Men nevű társulat szerződését felmondta az akkori, fantáziadúsan The Theatre nevet viselő színház telkének tulajdonosa, Giles Allen 1598-ben.

A „csepűrágók” és Allen nem értettek egyet abban, hogy ki is a telken álló faépület jogos tulajdonosa. További vita helyett a színészekkel jóban lévő asztalos, Peter Street a társulat és baráti körük segítségével december 28-án – miközben Allen éppen vidéki házában ünnepelte a karácsonyt –

lebontotta a színházat, a gerendákat pedig elszállították.

Nagyrészt a „szajré” felhasználásával épült fel aztán a Temze túlpartján az immár Globe névre keresztelt, körülbelül 30 méter átmérőjű, nagyjából kör alaprajzú, 3 ezer néző befogadására képes nyitott faépítmény. Az új helyen feltehetően 1599 nyarának végén mutatták be az első előadást, ami valószínűleg szerint Shakespeare V. Henrikje lehetett.

Représentation d'une pièce de théâtre de William Shakespeare (1564-1616), dramaturge anglais. Gravure XIXème siècle.     RV-343478
Képünk illusztráció
Fotó: Collection Roger-Viollet / AFP

A Globe hármas osztatú színpadán a kor közönségének igényeit figyelembe véve a színpadi technika minden vívmányát bevetették: a szereplők eltűntek és megjelentek a trükkös süllyesztők segítségével, repkedtek a színpad felett, jeleneteket pedig valódi tüzek és ágyúszó tette izgalmasabbá. A nézők tömege nem a lélektani drámákért és a színészek rezdüléseiért járt színházba, a közönség nemcsak evett és dohányzott az előadás közben, hanem bekiabálásokkal, füttyszóval kísérte az eseményeket. Az is előfordult, hogy az ellenszenves szereplőket megdobálták.

Mindezt figyelembe véve nem az a csoda, hogy a színház leégett, hanem hogy erre csak 14 év után került sor. Négyszáz évvel ezelőtt, 1613. június 29-én a VIII. Henriket játszották éppen, amikor

az egyik színházi ágyú csütörtököt mondott és tűz keletkezett.

A lángok hamar átterjedtek az épület szerkezetére, a Globe pedig porig égett. Áldozatok ugyan nem voltak, de a színházat egy évig tartott újjáépíteni, és a megnyitóra Shakespeare már nem volt a társulat tagja. A Globe 1642-ig működött, a puritánok hatalomra kerülésével a többi teátrummal együtt zárták be. Helyén ma az egykori épület alapján felhúzott, Shakespeare’s Globe színház működik Londonban.

Kiemelt kép: Collection Roger-Viollet / AFP

BBC History korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. augusztus 8.
Andy Vajna, az InterCom Zrt. elnöke, a filmipar fejlesztésért felelõs kormánybiztos a Pappa Pia címmel készülõ zenés romantikus film forgatásán a fõvárosi Gubacsi hídnál 2016. augusztus 8-án.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.