Tudomány bbc history

Egy színházi ágyú miatt égett le a Globe

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a Globe volt minden idők legnagyobb hatású színháza. Természetesen nem a színészek játéka vagy a rendezői bravúrok, esetleg valamilyen különleges művészeti koncepció emelte erre a rangra, hanem az, hogy a társulat tagja volt Shakespeare is. Nem tudhatjuk, vajon ma akkor is egyet jelentene-e az ő neve a színházzal, ha művei nem aratnak zajos sikereket a Globe színpadán. Persze értelmetlen is a kérdésfelvetés.

Azért a teátrum története leghíresebb szerzőjén túl is tartogat érdekességeket, kezdve azzal, hogy a színházat eredetileg egész egyszerűen ellopták. A nem királydrámába, inkább Rejtő regénybe illő fordulatra akkor került sor, amikor a Lord Chamberlain’s Men nevű társulat szerződését felmondta az akkori, fantáziadúsan The Theatre nevet viselő színház telkének tulajdonosa, Giles Allen 1598-ben.

A „csepűrágók” és Allen nem értettek egyet abban, hogy ki is a telken álló faépület jogos tulajdonosa. További vita helyett a színészekkel jóban lévő asztalos, Peter Street a társulat és baráti körük segítségével december 28-án – miközben Allen éppen vidéki házában ünnepelte a karácsonyt –

lebontotta a színházat, a gerendákat pedig elszállították.

Nagyrészt a „szajré” felhasználásával épült fel aztán a Temze túlpartján az immár Globe névre keresztelt, körülbelül 30 méter átmérőjű, nagyjából kör alaprajzú, 3 ezer néző befogadására képes nyitott faépítmény. Az új helyen feltehetően 1599 nyarának végén mutatták be az első előadást, ami valószínűleg szerint Shakespeare V. Henrikje lehetett.

Képünk illusztráció
Fotó: Collection Roger-Viollet / AFP

A Globe hármas osztatú színpadán a kor közönségének igényeit figyelembe véve a színpadi technika minden vívmányát bevetették: a szereplők eltűntek és megjelentek a trükkös süllyesztők segítségével, repkedtek a színpad felett, jeleneteket pedig valódi tüzek és ágyúszó tette izgalmasabbá. A nézők tömege nem a lélektani drámákért és a színészek rezdüléseiért járt színházba, a közönség nemcsak evett és dohányzott az előadás közben, hanem bekiabálásokkal, füttyszóval kísérte az eseményeket. Az is előfordult, hogy az ellenszenves szereplőket megdobálták.

Mindezt figyelembe véve nem az a csoda, hogy a színház leégett, hanem hogy erre csak 14 év után került sor. Négyszáz évvel ezelőtt, 1613. június 29-én a VIII. Henriket játszották éppen, amikor

az egyik színházi ágyú csütörtököt mondott és tűz keletkezett.

A lángok hamar átterjedtek az épület szerkezetére, a Globe pedig porig égett. Áldozatok ugyan nem voltak, de a színházat egy évig tartott újjáépíteni, és a megnyitóra Shakespeare már nem volt a társulat tagja. A Globe 1642-ig működött, a puritánok hatalomra kerülésével a többi teátrummal együtt zárták be. Helyén ma az egykori épület alapján felhúzott, Shakespeare’s Globe színház működik Londonban.

Kiemelt kép: Collection Roger-Viollet / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik