Tudomány

Megfejtették a rejtélyes szörny titkát

DNS-vizsgálat segítségével tudták megállapítani, milyen állat is ez furcsa ragadozó. Nem vérfarkas.

Múlt hónap végén szántott végig a közösségi médián a hír, miszerint egy montanai farmer soha nem látott, farkasszerű lényt lőtt ki a birtokán, amikor az háziállatai körül ólálkodott. Nem tűnt se farkasnak, se kutyának, mindjárt mutatjuk is a fotókat, amelyek alapján beindultak a találgatások:

  • vérfarkas,
  • fiatal medve,
  • chupacabra,
  • óriásfarkas a Trónok harcából,
  • kutya és farkas hibridje.

A farmer elküldte a fotókat az állami vadőri szolgálatnak, amelyek alapján ott is ez utóbbi lehetőséget tartották valószínűnek. A két faj köztudottan szoros rokonságban áll, képes szaporodni egymással. A vadőrök viszont biztosra akartak menni, ezért kiszálltak a helyszínre.

Sokkal ott sem lettek okosabbak. Annyit sikerült megállapítani, hogy valami kutyaféle fiatal nősténye, de nem tűnt sem vad farkasnak, sem határozottan kutyának: túl rövidek voltak a lábai, nagyok a fülei és furcsa a szőre. A legbiztosabb módszer, azaz DNS-vizsgálat mellett döntöttek.

Az eredmény most született meg, az IFLScience beszámolója szerint:

a montanai szörny minden kétséget kizárólag farkas, méghozzá egy két-három év körüli nőstény szürkefarkas. Volt.

Közelebbről megnézve a tetemet a szakértők azt is hozzátetté, ez már a külső jegyek alapján is viszonylag jól látszik, mert bár nem fajának modell értékű képviselője, de ennyi változatosság belefér.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik