Belföld

Visszatérhetett a farkas a Börzsönybe

az állat a Bükkből, vagy Szlovákia területéről érkezhetett -

A nyomok és az állat viselkedése alapján nagy eséllyel farkas nyomára bukkantak a Börzsönyben. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, Kálmán Gergely tudatta, a szerdán reggel megtalált lábnyomok alapján figyelték a ragadozó mozgását, majd ürülékmintát is találtak.

Teljes biztonsággal csak a minta további elemzése után jelenthető ki, hogy a farkas sok év után visszatért a Börzsönybe. Darányi László, a park természetvédelmi őre hiúz nyomait kereste a friss hóban, amikor egy nagyobb kutyáéhoz hasonló lábnyomra lett figyelmes.

Bedő Péterrel, a Börzsöny Alapítvány nagyragadozó-kutatójával folytatott konzultációt követően – aki már tavaly decemberben a farkaséhoz hasonló nyomokat talált a Börzsönyben – Darányi László és csapata több kilométeren át tudta követni a nyomcsapást, nagyon jó hóviszonyok mellett.

A nyomok alapján megállapíthatóvá vált az állat mozgása, viselkedése, egyedi vadászati technikája, amely tovább erősítette a kutatók gyanúját.   Kálmán Gergely szerint az utóbbi években egyre gyakrabban hallani olyan hírt, hogy a farkas fokozatosan visszahódítja korábbi területeit.

Nagyobb arányú elterjedésüknek csak élőhelyük feldarabolódása szab határt, élelmük lenne bőven. A farkasok mozgásterülete akár több száz négyzetkilométer is lehet, így lehet, hogy ez az állat a Bükkből, vagy Szlovákia területéről érkezett a Börzsönybe, felderítőként.

Farkasok bandáztak a Bükk-fennsíkon
Négy állat nyomait rögzítették.

A farkas hazánkban fokozottan védett faj, fontos szerepet játszik a vadállomány természetes, évezredek során kialakult szabályozásában. (mti)

Kiemelt képünk illusztráció: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik