Tudomány

Farkast és kutyát ettek, hogy vérfarkassá váljanak

24.hu
24.hu

2017. 11. 23. 11:44

Korábban a témában:

A farkasemberek vagy vérfarkasok ma ismert lényként valamikor a középkorban születhettek meg az európai folklórban, de a rémálmokban eredező gyökerek jóval távolabbra nyúlnak vissza. Hogy mennyire, arra most orosz kutatók találtak négyezer éves bizonyítékot.

Az első tárgyi bizonyíték

Az írott történelem több népcsoport kapcsán is feljegyezett egy beavatási rituálét, amikor a fiúk férfivá válásuk jelképeként kutyák, farkasok húsából ettek. A cél természetesen az volt, hogy ezáltal szert tegyenek e kiváló ragadozók képességeire.

Eddig azonban minderre nem volt tárgyi bizonyíték. Ezért jelentős az orosz sztyeppén dolgozó antropológusok felfedezése, akik egy bronzkori, a Krisztus előtti 1900-1700-as évekre datálható település nyomai között sok kutyától és farkastól származó maradványt találtak. Összesen 64 állatról van szó, többségében ebek és néhány farkas.

Tökéletesen kivehetőek a feldolgozás nyomai: az állatokat feldarabolták, a húst megsütötték és levágták a csontokról.

Farkast eszem, farkas leszek

Abban az időben a kutya társnak számított és nem élelemforrásnak, ráadásul ezek az állatok mind egészséges, jól táplált felnőtt egyedek voltak, többségében kanok, ami összecseng a rituálé máshonnan származó írásos emlékeivel.

Mindez arra utal, hogy ezek az emberek valóban kutyák és farkasok elfogyasztásával váltak rituálisan férfivá, megszerezve az elfogyasztott állat képességeit – vonták le a következtetést a leletről beszámoló tanulmány szerzői, David Anthony és Dorcas Brown, a Hartwick College munkatársai.

(Kiemelt kép: Lyncanthrope Films / Collection ChristopheL)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Balatonfenyves, 2014. június 13.
Gardatetemek a Balaton partján, Balatonfenyvesnél 2014. június 13-án. Az elmúlt napokban mintegy 20 ezer gardatetemet gyűjtöttek be a Balatonnál, a halpusztulás oka egyelőre ismeretlen.
MTI Fotó: Varga György

Temetővé válhat a Balaton egy időre

Kommentek

Budapest, 2018. március 13.
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székháza a főváros V. kerületében, a Széchenyi István téren. 
Az alkonyi felvételen gépjárművek haladnak az id. Antall József rakparton.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.