Tudomány

Megdöbbentő drónfelvételen a környezetét faló kráter

A hawaii vulkánkitörés hetekig óta tartja lázban a világ közvéleményét, és nem ok nélkül. Igen ritka, hogy a kiömlő láva ennyire közel kerüljön lakott területhez, házakat, utakat olvasszon magába. Június elején kötelező kitelepítést rendelt el Harry Kim, Hawaii szigetének polgármestere azokon a területeken, amelyeket legsúlyosabban veszélyeztet a Kilauea vulkán kitörése. A méltóságteljesen csordogáló olvadt kőzet izgalmas jeleneteket produkál, könnyű megközelíteni, ezrével érkeznek fotók, videók a turistaparadicsomból. Korábban mi is készítettünk egy összeállítást a leglátványosabb felvételekből.

Azonban nem csak a láva produkált elképesztő természeti jelenségeket. Egy légi drónfelvételen látható, hogy a tűzhányó csúcsán lévő, pár hónapja még közepes méretű Halemaumau nevű vulkáni kráter hogyan nőtt még nagyobbra, mélyebbre a hetek leforgása alatt.

Forrás: USGS

Az Egyesült Államok Földtani Intézete (USGS) szerint a kráter legmélyebb pontja már 300 méterrel van a peremektől, ezzel pedig már háromszor akkora, mint a New York-i Szabadság-szobor.

Ezer fok perzseli a trópusi paradicsomot
A Kilauea kitörése tart lázban, igazi turistalátványosság, de az ezer fokos láva és a mérges gázok komoly veszélyt jelentenek – a hawaii forró folt futószalagon állítja elő tűzhányókat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik