Tudomány

Zsákos Bilbóról neveztek el egy új állatfajt

Szakértők egy csoportja két új rákfajt azonosított a csendes-óceáni vizekben. Az egyik élőlényt a J. R. R. Tolkien által megalkotott karakterről, Zsákos Bilbóról nevezték el.

A ZooKeys folyóiratban megjelent tanulmányban a szakértők két új trópusi rákfajt írnak le – számol be az IFLScience. Az ízeltlábúak Indonézia közelében őshonosak, és a sekély vizekben előforduló zsákállatokkal élnek szimbiózisban. A két faj az Odontonia nemzetséghez tartozik.

A rákokat a Tidore és Ternate nevű szigeteknél fekvő zátonyoknál gyűjtötték be egy 2009-es expedíció során. A két példány analízise során Werner de Gier, az új tanulmány vezető szerzője felfedezte, hogy a nagyobb egyed lábainak végén finom szőrszálak találhatóak.

A szakértő így az új fajnak az Odontonia bagginsi tudományos nevet adta,

amely Középfölde híres hobbitjára, Zsákos Bilbóra, azaz Bilbo Bagginsre utal.

A másik faj az Odontonia plurellicola nevet kapta a Plurella zsákállatnemzetség után. A faj a nemzetség képviselőivel él szimbiózisban.

Odontonia bagginsi (kép: Charles Fransen, CC-BY 4.0)

Az O. plurellicola hossza 1,3-1,55 milliméter, teste pedig a zsákállatokhoz alkalmazkodott. A fajt egy homokos korallzátonynál azonosították 9 méteres mélységben. Az O. bagginsi valamivel nagyobb, 3,4 milliméteres, és inkább a köves zátonyokon, 27 méterrel a vízfelszín alatt érzi jól magát.

Nem ez az első alkalom, amikor egy kitalált karakterről neveznek el egy új fajt. 2016-ban például egy pók kapta tudományos nevét a Harry Potterből ismert Griffendél Godrikról.

(Kiemelt kép: Franz Anthony, CC-BY 4.0)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik