Tudomány

A víz valójában két különböző folyadékból áll

Közismert tény, hogy a vízmolekulák egy oxigén- és két hidrogénatomból épülnek fel. A hidrogénatomok azonban egy kvantummechanikai tényező alapján két különböző módon rendeződhetnek el.

A spin vagy perdület a kvantummechanikában a részecskék egyik egyedi tulajdonsága. (A kifejezés valójában félrevezető, ugyanis a kvantumrészecskék nem tudnak úgy perdülni, mint például egy bolygó.)

A spin két különböző víztípust határoz meg: az ortovízben a hidrogénatomok egy, a paravízben két különböző irányban perdülnek.

Mivel a spin csak kvantumszinten hat a részecskékre, a kutatóknak egészen mostanáig nem sikerült a két víztípust szétválasztaniuk.

Az Ardita Kilaj, a Bázeli Egyetem munkatársa által vezetett csapatnak azonban a közelmúltban sikerült elérnie az áttörést

– számol be a Live Science.

A kísérletben a szakértők a vízmolekulák „poláris” tulajdonságát használták fel. A molekulák aszimmetrikus felépítése miatt a felszínükön a részecskék egyenetlenül áramlanak: az egyik oldalon pozitívak, a másikon negatívok, még akkor is, ha maga a molekula összességében semleges töltésű.

Miért olyan csúszós a jég?
Egy újabb kutatás szerint a jég különleges molekulaszerkezete miatt olyan sikamlós.

A vizsgálatban a szakértők vízmolekulákat irányítottak keresztül egy olyan elektromos mezőn, amely kissé másként hatott az orto- és a paravíz-molekulákra. Az ily módon kettévált vízsugarat két külön tárolóba gyűjtötték. A kutatók ezután a két tárolót szuperhideg diazéniliumnak tették ki – az anyag két nitrogénatomból és egy protonból áll. A vegyület a vízzel reakcióba lépve oxóniumot hoz létre.

Az adatok alapján a paravíz 25 százalékkal gyorsabban lép reakcióba az anyaggal, mint az ortovíz. Ennek oka az lehet, hogy a kvantumszintű spin a két típusban más-más módon hat a molekulák közti vonzásra.

A csapat úgy véli, kutatásuk fontos előrelépés annak megértésében, hogy az olyan absztrakt fizikai fogalmak, mint amilyen a kvantum spin is, miként hatnak a kémiai reakciókra.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik