Tudomány

Csúnyán elbánt a SpaceX rakétája a NASA kamerájával

Bill Ingalls, a NASA fotósa rengeteg rakétaindítást örökített már meg. Kedden azonban olyat látott, amilyet korábban még sosem: egyik kamerája teljesen szétégett a felbocsátás során.

Bill Ingalls múlt hét kedden akart felvételeket készíteni a GRACE-FO műholdak indításáról – írja a Space.com. Az űreszközöket egy Falcon 9 rakétán bocsátották fel a Vandenberg légitámaszpontról.

Ingalls hat kamerát vitt magával a helyszínre, a tapasztalt fotós pedig biztonságos távolságban helyezte el a fényképezőgépeket. Ez azonban nem volt elegendő.

A Falcon 9 indítása ugyanis kisebb bozóttüzet okozott, amelyben az egyik kamera is elveszett.

A megpörkölődött fényképezőt a támaszpont egyik tűzoltója találta meg.

Bár a készülék használhatatlanná vált, Ingalls utóbb felfedezte, hogy a kamerának sikerült néhány látványos felvételt készítenie.

A képek egy részét a fotós Facebook-oldalán osztotta meg. Az egyik felvételen az a pillanat látható, amikor a Falcon 9 már elemelkedett a felszíntől, de a por és a füst még nem teríti be a környéket. A következő képen pedig már a bozóttűz lángjai tűnnek fel.

Kép: Bill Ingalls/NASA

Ingalls a Space.comnak azt nyilatkozta, a pórul járt kamerája több mint 400 méterre állt a felbocsátás helyétől. Az indítás megörökítésére használt hat fényképezőgépből öt karcolás nélkül megúszta a felbocsátást.

Meglepő módon épp a megégett kamera volt a legtávolabb a kilövéstől.

Kép: Bill Ingalls/NASA

Ingalls nagyjából 30 éve készít képeket a NASA-nak, eddig azonban nem történt vele hasonló. A fényképezőgépekre általában a rakétaindítás során keletkezett törmelékek jelentik a legnagyobb fenyegetést, éppen ezért a készülékeket megfelelő védőborítással szokták ellátni.

Forrás: Bill Ingalls/NASA

(Kiemelt kép: Bill Ingalls/NASA)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik