Tudomány

Kenya halálbüntetéssel sújtaná az orvvadászokat

Az afrikai országban azt tervezik, hogy felszámolják a vadvilágot fenyegető bűnözést. A projekt keretén belül halálbüntetést szabnának ki a vadorzókra.

Najib Balala turizmusért és vadvilágért felelős miniszter szerint a 2013-ban elfogadott vadvédelmi törvény alapján életfogytiglani börtönbüntetéssel vagy 200 000 dolláros bírsággal sújthatják a vadorzókat – írja az IFLScience.

Ez azonban nem volt elég elrettentő, hogy megfékezze az orvvadászatot, ezért a javasolt szigorúbb büntetés

– nyilatkozta Balala.

Múlt héten Balala a kenyai Ol Pejeta vadvédelmi területen vett részt egy ceremónián, ahol bemutatták az északi szélesszájú orrszarvú új emlékbélyegét. A természetvédelmi területen élt egykor Sudan, az az alfaj utolsó hím képviselője.

Az északi szélesszájú orrszarvút az élőhelye drámai csökkenése mellett az illegális vadászat sodorta a kihalás szélére.

Kép: Pixabay

Richard Vigne, az Ol Pejeta vezérigazgatója a rendezvényen egy új tervet is bemutatott, mellyel megpróbálják megmenteni az alfajt a kipusztulástól. A szakértők petesejteket akarnak venni a még élő két nősténytől, ezeket pedig korábban tartósított spermiumokkal igyekeznek majd megtermékenyíteni.

A program igen költségesnek ígérkezik, a becslések alapján átszámítva

több mint 23 milliárd forintba kerülhet majd.

Bár Kenyában továbbra is komoly problémát okoznak az orvvadászok, az elmúlt években sikerült némi javulást elérni. Az országban ráadásul a természetvédelmi projektek is egyre több sikert hoznak. A 19. század végére például száz alá csökkent a déli szélesszájú orrszarvú egyedszáma, 2017-re azonban közel húszezresre nőtt az alfaj populációja.

(Kiemelt kép: Pixabay)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik