Tudomány

Kiderítették, hogy milyen vírus okozhatja a következő globális járványt

Csak idő kérdése, hogy mikor fog kitörni a következő világszintű járvány, éppen ezért az egészségügyi szakértők mindent megtesznek azért, hogy azonosítsák a globális fenyegetést jelenthető kórokozókat. Egy új vizsgálat szerint eddig a kutatók rossz helyen kerestek.

Egy új jelentésben a kutatók azt járják körül, hogy milyen mikroorganizmus áll majd a következő globális járvány hátterében – számol be a Live Science.

A szakértők szerint az Ebolához és Zikához hasonló patogének valószínűleg nem fognak globális pandémiát kiváltani. Sokkal nagyobb veszélyt jelenthetnek viszont a levegőben terjedő vírusok.

Sokkal komolyabban kell vennünk a légúti vírusokat. Nagy hangsúly van azokon a betegségeken, melyek nem lesznek képesek úgy megváltoztatni a civilizációt, ahogy egy légúton keresztül terjedő kórokozó lenne képes

– nyilatkozta Amesh Adalja, a Johns Hopkins Egészségbiztonsági Központ munkatársa és a jelentés vezető szerzője.

A pandémiákra való felkészülés során a szakértők rendszerint azokra a mikroorganizmusokra koncentrálnak, melyek már korábban is okoztak nagyobb járványokat. A módszerrel azonban van egy komoly probléma: nem számol az ismeretlen patogénekkel és a történelem előtti járványokkal.

Az új kutatásban a csapat anélkül kezdett el vizsgálódni, hogy meghatározták volna, miféle kórokozókat is keresnek. A csapat a szakirodalom elemzésével felmérte, hogy mekkora eséllyel okozhatnak járványt az egyes mikroorganizmusok, majd több mint 120 szakértővel készítettek interjút.

Új gyilkos kórokozó okozhat világjárványt
Az Egészségügyi Világszervezet egy titokzatos kórral frissítette a világméretű járványokat okozó betegségek listáját.

A kutatás alapján a következő globális katasztrófát egy levegőben terjedő, már a tünetek jelentkezése előtt fertőző kórokozó válthatja ki. A betegséget egy olyan mikroorganizmus okozhatja, mellyel szemben az emberek többségének nincs védettsége. A járvány kitörésekor valószínűleg nem lesz gyógyszer a betegségre.

A járvány során a halálozási arány viszonylag alacsony maradhat. Ez meglepő lehet, valójában azonban a magas halálozási arány nem kedvez a fertőzés terjedésének. A hírhedt spanyolnátha idején például csupán a megfertőzöttek 2,5 százaléka halt meg, a járvány nagysága miatt azonban így is 50 millió emberrel végzett.

A vizsgálat azt is felfedte, hogy a következő globális pandémáit egy RNS-vírus okozhatja, az ilyen típusú mikroorganizmusok ugyanis viszonylag gyorsan mutálódnak. Ebbe a csoportba tartoznak többek közt az influenza kórokozói is.

A jelentés szerzői ezért azt javasolják, hogy a szakértők fektessenek nagyobb hangsúlyt az RNS-vírusok elleni készítmények fejlesztésére. A kutatók szerint az is fontos lenne, hogy az orvosok a különböző vírusos megbetegedésekkor pontosan határozzák meg, hogy milyen kórokozó fertőzte meg a pácienst.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik