Tudomány

Elképesztő mennyiségű vírus hullik az égből

Egy új kutatás szerint hatalmas mennyiségű vírus található a Föld légkörében. Az organizmusok ráadásul gyakran csak jelentős távolságok megtétele után hullanak vissza a talajra.

A Brit Columbiai Egyetem oldala szerint az új vizsgálat az első, mellyel sikerült felmérni a talajról a légkör legalsó rétegébe, a troposzférába feláramló vírusok mennyiségét. Az organizmusok képesek több ezer kilométert utazni, mire ismét lehullanának a felszínre.

Curtis Suttle, a Brit Columbiai Egyetem munkatársa és a kutatócsapat tagja szerint

naponta négyzetméterenként több mint 800 millió vírus rakódik le.

A felfedezés magyarázatot adhat arra, hogy miért fedeznek fel időnként genetikailag megegyező organizmusokat eltérő környezetekben. Suttle úgy véli, az, hogy az ellenálló vírusok képesek óriási távolságokat megtenni, kissé nyugtalanító.

A vírusok és baktériumok parányi részecskéken, például poron és vízpárán utazva kerülnek az atmoszférába. A szakértők arra voltak kíváncsiak, hogy a részecskék mekkora része éri el a 2000-3500 méteres magasságot. Ilyen magasságban az anyagok hosszabb utakat tudnak megtenni, mint a talajhoz közelebb.

A kutatók a spanyolországi Sierra Nevada hegylánc különböző helyszínein mérték fel a felszínre érkező organizmusok számát. A vizsgálat alapján naponta több milliárd vírus és több tízmillió baktérium rakódik le négyzetméterenként. Isabel Reche, a Granadai Egyetem munkatársa szerint az organizmusok általában az esővel és a szaharai homokkal jutnak a talajra.

Az adatokat elemezve a csapat arra jutott, hogy a vírusok többsége tengervízből kerül a légkörbe.

(Kiemelt kép: Pixabay)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik