Tudomány

Halálos betegségek is kialakulhatnak egy sima influenzából

Vegyünk komolyan az influenzát: lázcsillapítás, ágynyugalom, bőséges folyadékbevitel. Főleg utóbbi kettőről feledkezünk meg rendszeresen, pedig a „hanyagság” ebben a helyzetben életveszélyes is lehet.

Bő egy hete az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma átlépte a heti 15 ezer főt, vagyis hivatalosan is kitört az országos járvány. A betegeknek most a gyógyulás és a szövődmények elkerülése a cél, mindenki másnak a megelőzés.

Az influenzát vírus okozza, ezért nincs ellene célzottan alkalmazható gyógyszer, csupán a megelőzésben bízhatunk. A legbiztosabb védelmet az oltás jelenti: bármikor be lehet adatni, de mivel hatását hosszabb idő után fejti ki, jelen járványt nem segít megúszni.

Aztán jön az immunrendszer megacélozása, a gyakori kézfertőtlenítés, szellőztetés, a zsúfolt terek lehetőség szerinti elkerülése.

Influenzajárvány van Magyarországon
A megbetegedési mutató átlépte a járványküszöböt.

Ha az embert már ledöntötte a lábáról, a tüneti kezelésen kívül nincs más lehetőség. Adott helyzetben a lázcsillapítás lehet a legfontosabb, majd minden mást megelőz két, látszólag perifériális tanács: ágynyugalom és megfelelő folyadékpótlás.

A tanács talán túl enyhe kifejezés tekintve, hogy mindkettő életet menthet.

Az influenza szövődményei ugyanis leggyakrabban akkor jelentkeznek, ha az ember nem pihen, erősnek, a munka hősének képzelve magát betegen is aktív, munkába jár, végzi a napi rutint. Végzetes betegségek, állapotok alakulhatnak ki ilyenkor, a teljesség igénye nélkül összeállított lista is meglehetősen ijesztő:

  • bakteriális tüdőgyulladás;
  • krónikus hörghurut fellángolása;
  • agyi keringészavar;
  • szívinfarktus;
  • agyhártya- és agyvelőgyulladás;
  • veseelégtelenség;
  • anyagcsere-betegségek (például cukorbetegség).

Pihenés és folyadék

Hogyan kapcsolja össze a fizikai aktivitás a vírust ezekkel a rettegett kórképekkel? Dr. Békássy Szabolcs háziorvost, a Háziorvosok Online Szervezetének egyik alapító tagját kérdeztük.

A fizikai igénybevétel azért nem javasolt, mert a betegség miatt amúgy is legyengült immunrendszernek még a napi rutin tennivalók is fokozott fizikai stresszt jelentenek. A két tényező együttes hatására pedig a szervezet védekezőképessége végletesen lecsökkenhet

– mondja a 24.hu-nak az orvos.

Innentől kezdve az influenzát könnyen követheti bakteriális felülfertőzés, ami gyakran meg is esik, ilyenkor nemcsak a betegség húzódhat el, de orvosi segítségre, antibiotikumokra van szükség. A bakteriális felülfertőzés okozhat rossz esetben bakteriális tüdőgyulladást.

influenza(1)(960x640).jpg (beteg, nátha, )
Mi köze a hidegnek a megfázáshoz?
Evidenciaként kezeljük, hogy a hidegben megfázunk, de miért is? Kánikulában is lehet bárki náthás.

Szívroham és agyhártyagyulladás

A szív- és érrendszeri megbetegedések főleg az időseket fenyegetik, és talán helyesebb úgy fogalmazni: az eleve gyenge szervezetüket gyengítik tovább akár extrém mértékben. Az ő immunrendszerük arányaiban komolyabb erőket vet be a vírus ellen, és a láz is jobban megviseli őket. Ha ehhez társul a fent említett fizikai stressz, illetve a láz miatti folyadékvesztés, az már

olyan kompenzációra kényszerítheti szív- és érrendszerüket, amely súly alatt az összeroppanhat.

Itt kapcsolódik az ágynyugalom mellé a megfelelő folyadékbevitel, akár szomjas az ember, akár nem: víz, tea, gyümölcslevek – alkoholos és koffeintartalmú italokon kívül bármi megfelelő, csak bőségesen fogyasszuk. Már csak azért is, mert a folyadékvesztéssel, a kisebb-nagyobb mértékű kiszáradással áll szoros kapcsolatban a vesék elégtelen működése.

Az agyhártya- és agyvelőgyulladás nagyon ritkán alakul ki influenzából, de ha igen, az a kórokozó közvetlen hatása. Ide tartozik a nem kevésbé veszélyes szívizomgyulladás is

– mondja Békássy Szabolcs.

Persze nem a véletlenen múlik, minél inkább legyengül a szervezet ellenállóképessége, annál fogékonyabbá válik.

Ami a cukorbetegséget illeti, az orvos felhívja a figyelmet: a vércukorszint emelkedését bármilyen fertőzés előidézheti. Ebben az állapotban ugyanis felborul a test szénhidrátháztartása, a vércukor szintjének emelkedését okozó folyamatok indulnak be. Nagyon fontos, hogy influenza vagy más vírusok, baktériumok okozta betegség esetén az inzulinnal kezelt cukorbetegek sűrűn ellenőrizzék a cukorszintjüket.

(Kiemelt képünk az influenza H3N2 vírusa. Forrás: KATERYNA KON / SCIENCE PHOTO LIBRA / KKO / SCIENCE PHOTO LIBRARY)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik