Tudomány

Veszélyben a francia buldogok

Egy új kutatás szerint rengeteg egészségügyi probléma fenyegeti a francia buldogokat. A fajta ráadásul egyre népszerűbbé válik, ez pedig tovább növelheti a tenyésztéssel járó gondokat.

A brit Királyi Állatorvosi Főiskola (RVC) új vizsgálata szerint a kutyákat fenyegető leggyakoribb problémák a fülfertőzések, a hasmenés és a kötőhártya-gyulladás – számol be a Science Daily.

Dan O’Neill, az RVC munkatársa szerint az Egyesült Királyságban a francia buldog viszonylag új a népszerű fajták között, ezért eddig meglehetősen kevés kutatás foglalkozott velük. Új vizsgálatukban a szakértők az Egyesült Királyság területén található állatorvosi rendelőkben gyűjtöttek be adatokat mintegy 2 200 egyedtől.

O’Neill szerint felmérésük hasznos lehet a tulajdonosoknak kutyájuk gondozása során.

A kutatás abban is segíthet, hogy a potenciális új gazdák eldöntsék, hogy valóban francia buldogra van-e szükségük

– tette hozzá a szakértő.

A friss adatok azt mutatják, hogy a fajta hímjei általában egészségtelenebbek a nőstényeknél. A kutatók nem azonosítottak olyan gyakori rendellenességet, amely a nőstényeket nagyobb arányban érintette volna, nyolc betegség ugyanakkor nagyobb valószínűséggel jelentkezett hímeknél.

Kép: Thinkstock

A francia buldogok jellegzetes külsejük, rövid pofájuk és nagy, kiugró szemeik miatt válhattak népszerűvé.

Megjelenésük azonban veszélyeket rejt.

A tanulmányozott példányok közel 13 százalékánál például légzési nehézséget mutattak ki, melyet a rövid pofa okozhat. A leggyakoribb egészségügyi problémák pedig a bőrt érintetik, ennek hátterében a fajta sajátos bőrredői állhatnak.

Az adatok azt is felfedték, hogy a francia buldogok egyre népszerűbbé válnak. Az Egyesült Királyságban 2003-ban a született kölykök 0,02; míg 2013-ban már az 1,46 százaléka tartozott a fajtához. A szakértők attól tartanak, hogy a kutyák iránti kereslet veszélybe sodorhatja az egyébként sem túl egészséges buldogokat.

A kutatók kiemelték, hogy tanulmányuk alábecsülheti a fajtára leselkedő problémák súlyosságát. A vizsgálatban ugyanis csak állatorvosi kezelést igénylő, többnyire fiatal példányokat tanulmányoztak. Feltételezhető, hogy a populációt további, kevésbé komoly betegségek is fenyegetik, az azonosított rendellenességek pedig idősebb korban még kritikusabbá válnak.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik