Tudomány
Beautiful labrador retriever dog in the park, sunny day

Rossz hangulatunk miatt nyalogatják a kutyák a szájukat

24.hu
24.hu

2017. 11. 30. 11:42

Újabb kutatás igazolja, hogy a kutyáknak rendkívül magas az érzelmi intelligenciája. Az állatok ugyanis képesek felmérni az ember arckifejezése alapján az érzelmeit.
Korábban a témában:

A kutyák igen gyakran nyalogatják saját szájukat, orrukat és pofájukat, a szakértőknek pedig számtalan magyarázata van a viselkedésre. Egyes kutatók úgy vélik, hogy a szájnyalogatás egyfajta stresszoldó, mások szerint az izgatottság jele. Az sem lehetetlen viszont, hogy az állatok így akarják tudomásunkra hozni, hogy mire van szükségük.

A Sao Paulo-i Egyetem új vizsgálata alapján ugyanakkor egészen más áll a magatartás hátterében.

Az új tanulmány szerint a kutyák azért nyalogatják az arcukat, mert így reagálnak az ember negatív érzelmeket közvetítő arckifejezésére.

Az elemzés során a szakértők 17 kutyával kísérleteztek. A kutatók olyan hang- és videofelvételeket mutattak az élőlényeknek, melyek pozitív és negatív érzéseket ábrázoltak. Az állatok előtt egyszerre két képernyő volt, az egyiken egy boldog vagy mérges kutya, míg a másikon egy ember arca tűnt fel.

A kutatók arra jutottak, hogy a dühös emberi arc látványa kétszer nagyobb valószínűséggel váltott ki szájnyalogatást, mind a boldog arcoké. Natalia Albuquerque, a tanulmány vezető szerzője szerint az eredmények azt mutatják, hogy az állatok így válaszolnak a negatív érzelmek észlelésére.

Az, hogy az ember legjobb barátjának érzelmi intelligenciája igen magas, régóta ismert tény. Az új vizsgálat azonban azt mutatja, hogy sokkal intimebb kapcsolat lehet a kutyák és emberek között, mint eddig hittük. A szakértők úgy vélik, hogy a szájnyalogató magatartás az állatok háziasítása során fejlődött ki.

Az arccal történő kommunikáció sok élőlénynél meghatározó szerepet tölt be a szociális megismerésben, így a pozitív és negatív vonások felismerése kulcsfontosságú. A kutyák számára, melyek az emberekkel közösen élnek, az érzelmek észlelése különösen jelentős lehet.

(Kiemelt kép: sanjagrujic/Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2015. október 19.
Áder János köztársasági elnök (j) október 17-i hatállyal a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterré nevezi ki Rogán Antalt a Sándor-palota Tükörtermében 2015. október 19-én. Középen Orbán Viktor miniszterelnök, Haszonicsné Ádám Mária, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) főigazgatója, Altorjai Anita, a KEH Sajtóigazgatóságának igazgatója, Gróh Gáspár, a KEH Társadalmi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője és Szadai Károly, a KEH főtanácsosa (j-b).
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.