Tudomány

A Földnél is fiatalabb a legközelebbi idegen galaxis

Egy új kutatás szerint a Tejútrendszerrel szomszédos galaxis, a Naptól mintegy 2,5 millió fényévre fekvő Androméda-köd két kisebb rendszer ütközésével született meg. Az esemény legkésőbb 3 milliárd éve történt, amikor a Föld már rég kialakult.

A szakértők számára mindig is nehézséget okozott a közeli galaxis korának meghatározása, mivel a rendszer igen változatos korú csillagokból épül fel.

Francois Hammer, a Párizsi Csillagvizsgáló munkatársa által vezetett nemzetközi csapat azonban most áttörést ért el – számol be a Phys.org. A kutatók Franciaország legerősebb számítógépeit felhasználva egy 1 terabyte-nyi adathalmazt elemeztek.

A vizsgálatnak köszönhetően sikerült betekintést nyerniük az Androméda-galaxis formálódása mögötti fizikai folyamatokba. A csapat eredményeiről a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society folyóiratban számolt be.

A korábbi kutatások már rávilágítottak egy lényeges különbségre a Tejútrendszer és szomszédja között. Az Androméda-ködben bizonyos csillagok keringése kiszámíthatatlan, míg a mi galaxisunkban az objektumok egyszerű mozgást folytatnak a rendszer középpontja körül.

Az eltérés felfedezése azonban újabb kérdést vetett fel: mi áll a különbség hátterében. Az új tanulmány szerzői úgy vélik, hogy a választ az Androméda-galaxis „közelmúltban” lezajlott születésénél kell keresni.

Az adatok alapján 7-10 milliárd éve megkezdődött két rendszer fokozatos összeolvadása. Az egyik galaxis nagyjából négyszer volt nagyobb a másiknál.

A szimulációk azt mutatták, hogy az esemény hatására 3-1,8 milliárd évvel ezelőtt végül kialakult az Androméda-köd.

Ez azt jelenti, hogy a Tejútrendszer legközelebbi szomszédja még a Földnél is fiatalabb, amely mai tudásunk szerint 4,4-4,5 milliárd éve született meg.

(Kiemelt kép: ESA/Hubble & NASA)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik