Tudomány

Vírusként terjed a videó: északon jobbra, délen balra forog a víz

Mindenképpen látványos jelenségként egymástól néhány méterre, az Egyenlítőtől északra és délre demonstrálható, hogy a víz ellentétes irányban áramlik a lefolyón.

Vírusként terjed ismét a közösségi médiában egy videó, amint Kenyában azt mutatják a turistáknak, miként változtatja meg a víz mozgását az az egyszerű tény, hogy Földünk mely féltekéjén tartózkodunk. Már néhány méter is számít, a háttérben pedig a bolygó forgásából adódó Coriolis-erő áll.

A jelenség magyarázata, hogy a víztest Egyenlítőhöz közelebbi része gyorsabban mozos, mint a pólusokhoz eső része. Amikor a tölcsérben megindul a lefelé a víz, az Egyenlítő felé lévő rész túlfut, a másik „lemarad”, így alakul ki az ellentétes irányú forgás a két féltekén. Az északin az óra mutató járásával megegyező, délen ellentétes irányba, az Egyenlítőn pedig nincs forgás.

Így néz ki:

https://www.facebook.com/udayaramesh.udayaramesh/videos/574275309610074/

Valóban így is működik, a baj csak az, hogy még laboratóriumi körülmények között sem teljesen megbízhatóan. A forgásirányt ugyanis számos egyéb tényező befolyásolja, amelyek – főleg ilyen kis felületen – felülírják a Coriolis-erő hatását.

Magyarán turistacsalogatónak kiváló, alapvetően tudományos tény bemutatását látjuk afrikai módra, de valami apró trükk nyilvánvalóan rásegít, hogy a víz minden egyes alkalommal ugyanarra induljon.

(Kiemelt kép: GIUGLIO GIL / HEMIS.FR / HEMIS)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik