Tudomány

X-men a való életben: köröm nőtt a körme alá

Ránézésre futkos a hideg az ember hátán, egy köröm alá fúródott szálka is milyen fájdalmas tud lenni. Itt viszont mintha az X-men egyik hőse kelt volna életre.

Egy 28 éves pakisztáni férfi nem mindennapi problémával kereste fel Bahalwapus város kórházát. Valami furcsa kinövés jelent meg kezének középső ujján. Nem volt fájdalmas, csak furcsa, kellemetlen érzés. A doktorok eleinte tanácstalanul álltak az eset előtt, a röntgenvizsgálat ugyanis semmilyen elváltozást nem mutatott ki, a férfinak nem volt olyan korábbi sérülése vagy fertőzése, ami indokolhatta volna a panaszt.

Aztán a további vizsgálatok egy „rendkívül ritka, egyedi esetre” derítettek fényt, amelyről International Journal of Surgery Open számolt be.

Randhawa et al/International Journal of Surgery Open (CC BY-NC-ND 4.0)

Az elváltozás a körömágyból indult, anyaga pedig a körmöt alkotó keratin. A jelenség neve az úgynevezett kettős köröm, és eddig csak lábujjakon figyelték meg, mindössze négy esetben. Ennél nyilvánvalóan többször fordul elő, de a szakemberek úgy vélik, sokan nem fordulnak orvoshoz a problémával – idézi az IFLScience.com.

Ha jobban megnézzük a fotót, az első kézen regisztrált kettős köröm hiába csak egy centis, kísértetiesen hasonlít az X-men hősének szuperképességéhez.

Hétköznapi hősünk ujjából helyi érzéstelenítés után kisebb műtéttel távolították el a körömdarabot, egy hét után panaszmentes.

(Kiemelt képünk illusztráció: TEK IMAGE / SCIENCE PHOTO LIBRARY / ABO / Science Photo Library)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik