Tudomány

Repülő kórházban végeznek szemműtéteket

Az Orbis repülő kórház kívülről úgy néz ki, mint bármelyik DC–10-es utasszállító repülő, a csoda bent rejtőzik: egy repülő műtőről van szó, ahol olyan emberek kapják vissza látásukat, akiknek erre máskülönben semmi esélyük nem lenne. A titokzatos gépet tavaly magyar Gripenek fogták el.

Az Orbis Flying Eye Kórház orvosok és légiközlekedési szakemberek összefogásából született meg. A nonprofit szervezet célja, hogy olyan elmaradott országokban is lehetőséget biztosítanak szemműtétekre, ahol amúgy semmilyen fizikai és technikai körülmény nem lenne adott.

Ezt szolgálja az Orbis Flying Line egyik gépe, a legöregebb, még használatban lévő DC–10-es, ami valójában egy nagy műtő, ahol az orvosok steril körülmények között hajthatnak végre szemműtéteket a világ legszegényebb országaiban.

Ilyen belülről egy repülő kórház

Maga a gép 55 méter hosszú, majdnem 20 méter magas, szárnyfesztávja 47 méter, az Orbis 1992-ben kapta meg és közel két év alatt, 15 millió dollárból alakították át műtővé. A csapat évente nyolc utat szervez, az elmúlt 20 év alatt 77 országba jutottak el, és több, mint 200 programot szerveztek.

Tegyen egy 3D-s sétát a repülő műtőben:

A küldetés egyértelmű: senki ne veszítse el a szeme világát csak azért, mert nem jut időben megfelelő orvosi ellátáshoz. Számos olyan szembetegség létezik, amely műtéti beavatkozással gyógyítható, ám minél tovább vár erre a páciens, annál inkább fenyegeti a végleges vakság.

A világ legelmaradottabb régióiban élők számára a repülő kórház az egyetlen esély mind az orvosok szakmai felkészültsége, mind a technikai háttér tekintetében.

De nem csak gyógyításról van szó. A repülőn továbbképzést is tartanak az orvosoknak, akik az első osztályból kialakított, 41 férőhelyes videószobábók kísérhetik figyelemmel a műtéteket.

Repülő kórház és magyar Gripenek

Érdekes adalék a repülő kórház történetéhez egy tavaly március 21-ei eset. Egy DC–10-es azon a napon délelőtt tíz óra után néhány perccel lépett a magyar légtérbe Szlovákia felől Esztergomnál. Nem tért el a repülési tervtől, de nem is vette fel a kapcsolatot a magyar polgári légiforgalmi irányítással.

A honvédség Gripenjei ezért elfogták és azonosították a repülőgépet, ami végül 10 óra 26 perckor felvette a kapcsolatot a légiirányítással és zavartalanul folytatva útját Arad irányában hagyta el Magyarországot.

Az Airportal.hu cikke szerint a megadott időpontban egyetlen DC-10 típusú repülőgép haladt át az ország felett: a Londonból Dohába tartó N330AU lajstromjelű McDonnell Douglas MD-10-30(F), vagyis az Orbis repülő szemkórháza.

A gép és a csapat történetét mutatja be a Spektrum Televízió szombaton induló új sorozatának, a Grandiózus repülőgépek első része:

(Kiemelt kép: Spektrum Televízió)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik