Tudomány

Hétvégén látványos meteorrajt figyelhetünk meg

Érdemes lesz vasárnap a korai órákban az eget figyelni, ugyanis az előrejelzés szerint ekkor lesz a legaktívabb a Lyridák meteorraj.

Az északi félgömb lakói óránként több mint egy tucat meteort csodálhatnak meg április végéig a korai órákban – számol be a Space.com.

A Lyridák előreláthatóan április 21-ről 22-re virradóan lesznek a legaktívabbak,

ekkor óránként akár 18 fényjelenséget is láthatunk.

A Lyridák a közepes erősségű meteoresők közé tartoznak. A raj évente kétszer keresi fel a Földet, egyszer áprilisban, egyszer pedig júniusban. A Lyridák látszólag a Lant (Lyra) csillagkép felől érkeznek, innen kapták nevüket.

A rajt az ókor óta bizonyítottan ismerik, a kínai csillagászok már időszámítás előtt 687-ben leírták az áprilisi meteoresőt.

A Lant csillagkép az éjszakai égbolton (kép: Till Credner/Wikimedia Commons)

A Lyridák akkor tűnnek fel az égbolton, amikor a Föld keresztülhalad a C/1861 G1 jelű üstökös által hagyott törmelékfelhőn. A Thatcherként is ismert jeges objektum keringési ideje igen hosszú, legutóbb 1861-ben közelítette meg a Földet, legközelebb pedig 2276-ban térhet vissza.

Ahhoz, hogy az ember teljes pompájában figyelhesse meg a „csillaghullást”, kellően sötét égboltra van szükség. Éppen ezért érdemes lehet távolabb utazni a települések fényforrásaitól.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik