Tudomány

Órákkal az érkezése előtt azonosították a futballpálya-méretű aszteroidát

Április 15-én csillagászati szempontból igen közel haladt el a Föld mellett egy nagyobb aszteroida. A 2018 GE3 jelű égitest különlegessége, hogy csak néhány órával érkezése előtt fedezték fel.

Az objektum magyar idő szerint április 15-én 08:41-kor volt a legközelebb a Földhöz, ekkor mintegy 192 300 kilométerre járt bolygónktól – írja a Live Science.  A 2018 GE3 átmérője a becslések alapján 48-110 méter, tehát nagyobb, mint a 2013-as cseljabinszki meteor volt.

Bár az aszteroida csillagászati szempontból nem jelentős, becsapódva mégis hatalmas pusztítást okozhatott volna a Földön.

Egy ekkora objektum ilyen közel meglehetősen ritka vendégnek számít. A legutóbbi hasonló látogató a 2018 CB volt, ez februárban mintegy 70 000 kilométerre száguldott el bolygónk mellett. Igaz, ezen égitest kisebb a mostaninál, átmérője nagyjából 15-40 méter.

Az ekkora aszteroidák ritkán közelítik meg ilyen közel a bolygónkat – évente talán egyszer vagy kétszer

– nyilatkozta februárban Paul Chodas, a NASA Jet Propulsion Laboratory földközeli objektumok megfigyelésével foglalkozó csoportjának vezetője.

A legtöbb aszteroida a Mars és a Jupiter pályája között elhelyezkedő övben kering, bizonyos égitestek ugyanakkor a Földet is megközelítik. Nem ritka, hogy a csillagászok csak néhány nappal vagy órával elhaladásuk előtt azonosítják az objektumokat.

Ennek oka az, hogy az aszteroidák meglehetősen kicsik. A legnagyobb ismert aszteroida, a Vesta, például „csupán” 530 kilométer széles. Az égitestek azonosítását tovább nehezíti gyorsaságuk, illetve felszínük gyenge fényvisszaverő képessége.

Éppen ezért a legegyszerűbben akkor lehet új aszteroidákra bukkanni, amikor több teleszkóp egyszerre kémleli az égboltot. A NASA bolygóvédelmi koordinációs irodájának vezetésével létezik egy program, melynek célja épp az efféle vizsgálatok lebonyolítása. A hatalmas teleszkóphálózattal elsősorban a Földre potenciálisan veszélyes objektumokat keresik.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik