Tudomány
13 April 2018, Germany, Schaprode: Some of the silver treasures from Schaprode, including a coiled ring, silver beads, cut-up silver jewellery, Thor's hammer amulet, and Danish and Ottonian coins on a table. Archaeologists have discovered valuable, predominantly Scandinavian silver treasures from the late 10th century, in a field on the German island of Ruegen. In an area of around 400 square metres near the municipality of Schaprode, they recovered jewellery and around 500 - 600 coins, of which more than 100 coins date back to the reign of Danish king Harald "Bluetooth" (910-987). Photo: Stefan Sauer/dpa

Amatőr régészek bukkantak Kékfogú Harald kincsére

24.hu
24.hu

2018. 04. 17. 10:17

Több száz értékes ezüstlelet, érmék, gyűrűk, gyöngyök és karkötők kerültek elő a kelet-németországi Ruegen szigetén. A nagyjából ezer éves kincsek egy része Kékfogú Harald dán király korából származik.
Korábban a témában:

Az első lelet, egy érme, még januárban kerult elő Schrapode közelében – írja a Phys.org. A tárgyat két amatőr régész fedezte fel, egyikőjük egy 13 éves fiú. Utóbb az állami régészeti hivatal is dolgozni kezdett a helyszínen, múlt hétvégén pedig befejezték a feltárást.

A meckelenburgi-nyugat- pomerániai állami régészeti osztály szerint a reugeni leletek alkotják a legnagyobb érmeegyüttes, melyet a délkelet-balti térségben valaha azonosítottak.

A hivatal az első érme megtalálása után arra kérte az amatőr régészeket, hogy tartsák titokban a felfedezést. Így a szakértők nyugodtan megtervezhették az ásatást, és végre is hajthatták azt.

Ez volt életem felfedezése

nyilatkozta Rene Schoen amatőr régész.

Schoen szerint ő és a 13 éves Luca Malaschnitschenko fémdetektor segítségével kutattak Schrapode közelében, amikor a fiú egy fémdarabra bukkant. Először azt hitte, egy alumíniumtöredéket talált, utóbb, a tárgy megtisztítása után azonban kiderült, hogy kivételes lelettel van dolguk.

13 April 2018, Germany, Schaprode: An archeologist holds a cross bracteate minted under Harald Bluetooth (936-984), the first independent Danish coins, after the excavation. 
Archaeologists have discovered valuable, predominantly Scandinavian silver treasures from the late 10th century, in a field on the German island of Ruegen. In an area of around 400 square metres near the municipality of Schaprode, they recovered jewellery and around 500 - 600 coins, of which more than 100 coins date back to the reign of Danish king Harald "Bluetooth" (910-987). Photo: Stefan Sauer/dpa
AFP/Stefan Sauer/dpa

A részletes feltárást követően a régészek megállapították, hogy mintegy száz érme I. (Kélfogú) Harald korából származik. A dán király a 10. században uralkodott, és többek közt arról ismert, hogy bevezette a kereszténységet az országba. Királysága a mai Dánia, Észak-Németország, Dél-Svédország és Norvégia egyes részein terült el.

I. Harald gúnynevét fogainak rossz állapota miatt kapta. Utóbb róla nevezték el a Bluetooth adatátviteli szabványt, amely úgy köti össze az eszközöket, ahogy Harald egyesítette királysága területeit. A technológia logója az uralkodó monogramjából, a H és B betűk rúnajeleiből áll össze.

(Kiemelt kép: AFP/Stefan Sauer/dpa)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.