Tudomány

Elképesztő méretű halgyíkra bukkantak

Az ichtioszauruszok akár 26 méterre is megnőttek, vagyis csaknem elérték a valaha élt legnagyobb állat, a mai kék bálna méretét.

Dean Lomax, a Manchesteri Egyetem kutatója és munkatársai 2016-ban a délnyugat-angliai Lilstockban találtak egy megkövesedett egyméteres álkapocscsontot öt darabra törve. Hatalmas mérete miatt először úgy gondolták, dinoszauruszhoz tartoztak, ám most egy nemzetközi kutatócsoport bebizonyította: egy ichtioszauruszhoz, azaz halgyíkhoz tartoztak.

A kutatók a fosszíliát más ichtioszaurusz-csontokkal összehasonlítva következtettek az ősi állat méreteire: a maga 26 méteres testhosszával alig maradt el a világon valaha élt legtermetesebb állattól, az akár 29-30 méteresre is megnövő kék bálnától.A halgyíkok, vagy ichtioszauruszok a jura kori tengerek domináns vízi ragadozói voltak. Utódaikat elevenen hozták világra, de a vizet még ekkor sem hagyták el. Étrendjük főként hüllőkből, halakból, tengeri ízeltlábúakból állt.

Az ichtioszaurusz-fosszíliák nagyon gyakoriak Nagy-Britanniában, nemrég egy hasában 6-8 embriót hordozó vemhes halgyík fosszíliáját mutatták be szakértők.

(Kiemelt kép: JULIUS CSOTONYI / LEEMAGE)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik