Tudomány bbc history

Miért szüntették be a britek a nyilvános lefejezéseket?

Mikor, és miért szüntették be a britek a nyilvános lefejezéseket?

A kérdés első felére jóval könnyebb válaszolni: az utolsó nyilvános lefejezésekre 1746-ban és 1747-ben került sor, amikor a Stuart-ház restaurációjáért síkra szálló jakobista felkelők három vezérét végezték ki ily módon a Tower Hillen, azaz a londoni Tower mellett, de már a történelmi városhatáron kívül álló kis magaslaton, ami az ilyen kivégzések hagyományos helyszínének számított. Az utolsó kivégzett személy a skót Simon Fraser, Lovat lordja volt, akinek 1747. április 9-én hullott porba a feje.

Simon Fraser temetési jegye előbb elkészült, mint hogy kivégezték volna Forrás: National Library of Scotland

Hozzá kell viszont tennünk, hogy ők a halálnak e formáját valójában ítéletük enyhítéseként kapták, hiszen a felségárulók hagyományos büntetésének a „hanged, drawn and quartered” számított, amelynek keretében a bűnöst a kivégzés helyére vonszolták, majdnem fulladásig felakasztották, majd kasztrálták, kizsigerelték, lefejezték, és utána négyelték fel, hogy aztán közszemlére tegyék maradványait.

A lefejezés ehhez képest valóban kegyes és jóval kevésbé megalázó halálnemnek számított, és Angliában szinte kizárólag az árulás vádjában bűnösnek talált főrendeknek volt fenntartva, akiket a király megkímélt attól, hogy a hagyományos kínok között leljék halálukat.

A felségáruló nőknek a nem kevésbé rettenetes máglyahalál volt az osztályrészük, ha nem részesültek a lefejezés kegyében, ahogy például Boleyn Annával is történt.

A felvilágosodás szorította ki

A Hannoveri-ház uralkodása idején ugyan az úgynevezett Bloody Code, azaz „Véres törvények” hatására a halálos ítéletek száma hihetetlen magasságokba szökött, ám a köztörvényes bűnözőknek az akasztás és nem a lefejezés volt az osztályrészük. Például a 12 pennyt, tehát egy korabeli képzett munkás heti bérének huszadát meghaladó lopást is lefejezéssel büntették.

A hagyományos elképzelés szerint a lefejezést a felvilágosodás humanista értékrendje szorította ki a büntetési formák közül Nagy-Britanniában, ám emellett nehéz úgy érvelni, hogy tudjuk, a francia forradalmárok épp ugyanezen eszmék hatására vezették be az áldozat szenvedéseit megkurtító guillotine használatát. A nyaktilóhoz képest a kötél általi halál a brit elítélteket hosszú és indokolatlan szenvedésnek tette ki.

A nyilvános kivégzéseket a Newgate börtön előtt hajtották végre 1783-1868 között Forrás: history.org

Tovább árnyalja a képet, hogy hiába áldozott le a nyilvános lefejezések kora, nyilvános kivégzésekre egészen 1868-ig sor került Nagy-Britanniában: az utolsó ilyen ítéletet Michael Barrett bombamerénylőn hajtották végre, sőt még a két háború között is teljes biztonsággal állították a legtöbben, hogy a szigetországnak azért nincs szüksége fegyveres rendőrökre, mert a bűnözőket visszafogja a vesztőhely rémisztő árnyának gondolata.

A szerző Clive Emsley, brit történész és kriminológus

Kiemelt fotó: Showtime/Archives du 7eme Art/Photo12

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik