Tudomány

Elképesztő vattapamacsok jelentek meg az égen

Pár napja még világvégét sugárzó, sötét égi úthengerről adtunk hírt, tegnap pedig mintha puha pamacsok borították volna az eget a déli határnál.

Nincs jó idő ezt elmondhatjuk, és a következő napokban egyre rosszabb lesz, mintha a hétfői görgőfelhő tényleg az armageddont készítette volna elő.

Görgőfelhő hozott frászt a Szeged környékén élőkre
Mutatjuk és elmondjuk azt is, miről van szó.

Csütörtökön ismét ritka jelenség fogadta a déli határ közelében élőket: ritkán találkozhatunk ilyen látványos mammatusz felhőkkel – írja az Időkép.hu. Ez a felhőtípus leginkább nyáron, heves zivatarok környezetében jelennek meg, csütörtökön a késő délutáni órákban egy kisebb zivatargóc vonult végig kelete felé a déli határ mentén, amely Szegedet is elérte.

Karasz Róbert/Időkép

Nem voltak igazán erős zivatarok, de a ritka felhőtípust Orosházától délre, Tótkomlósról és Ambrózfalváról is lehetett észlelni.

Kialakulásuk az erős felármalással járó zivatarokhoz köthető. A feláramló levegő a tropopauzának ütközve horizontálisan szétterül létrehozva a zivatarok üllőre emlékezető alakját. Ennek az “üllőnek” alsó felén a nagy labilitásnak köszönhetően alakulnak ki ezek a felhődudorok (=mammák), melyet a tömegvonzás és a csapadékhullás is erősít.

(Kiemelt kép: Karasz Róbert/Időkép)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik