Tech
Billionaire entrepreneur and founder of SpaceX Elon Musk speaks at the 68th International Astronautical Congress 2017 in Adelaide on September 29, 2017. 
Musk said his company SpaceX has begun serious work on the BFR Rocket as he plans an Interplanetary Transport System. / AFP PHOTO / PETER PARKS

Hihetetlenül gyors robotok végezhetnek az emberiséggel Elon Musk szerint

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2017. 11. 28. 10:49

A Tesla-vezért annyira nem hökkentette meg a Boston Dynamics szaltózó robotja, szerinte ez még csak a kezdet, valami sokkal rosszabb várhat ránk.
Korábban a témában:

Elon Musk korábban már több ízben is felhívta a figyelmet a mesterséges intelligenciával kapcsolatos veszélyekre, most pedig újabb aggasztó gondolattal állt elő. Nemrég írtuk, hogy a Boston Dynamics Atlas robotja már szaltózni is tud, így még eggyel több okunk van félni tőlük.

Musk a Twitteren reagált a hírre egy nem túl optimista bejegyzéssel, amiben elmondta, hogy ez még semmi, a jövő robotjai már olyan gyorsan fognak mozogni, hogy „csak stroboszkóppal lehet látni őket”, és “szép álmokat”.

„Másképpen csak egy elmosódást látsz.” – tette hozzá Musk, amikor valaki azt kérdezte, mit ért a stroboszkópos megoldás alatt.

Ezt folytatta egy pár hónapja is említett gondolatával, miszerint az MI-t még azelőtt törvényekkel kell korlátozni, ahogy a drogokat és a társadalom számára potenciális veszélyt rejtő dolgokat.

Az MI-t úgy kéne szabályozni, ahogyan az ételeket, gyógyszereket, légi járműveket és autókat is. A közösségi kockázatokat rejtő dolgok közösségi felügyeletet igényelnek. ”

Musk az MI egyik legfőbb kritikusa, annak ellenére, hogy maga is aktívan kiveszi szerepét a fejlesztésekből. Ő alapította meg és finanszírozza a nonprofit OpenAI nevű mesterséges intelligencia kutatással foglalkozó céget, aminek célja, hogy kifejezetten az emberiség javára fordítsa a technológiát. Novemberben a Rolling Stone-nak azt mondta: mindössze 5-10 százalék esélyünk van arra, hogy az emberiség számára biztonságos MI-t fejlesszünk.

Tesla Motors CEO Elon Musk unveils large utility scale home batteries at the Tesla Design Studio in Hawthorne, California, April 30, 2015.  Electric car pioneer Telsa Motors unveiled a "home battery" Thursday which its founder Elon Musk said would help change the "entire energy infrastructure of the world."      AFP PHOTO / David McNew
Elon Musk törvényekkel szabályozná a mesterséges intelligenciát
Szerinte ha nem szabályozzák a gépagyat most, akkor végünk van.

Júliusban pedig azzal riogatott: egy fejlett mesterséges értelem olyan frontokon is támadhat, amit el sem tudunk képzelni, nemcsak a gyilkoló robotokra kell gondolnunk. Például álhírekkel, manipulatív sajtóközleményekkel indíthat dezinformációs háborút, e-mail címeket tulajdoníthat el, vagy arra is ráveheti az embereket, hogy azt tegyék, amit szeretne.

Augusztusban azt a merész kijelentést tette, hogy a gépagy még Észak-Koreánál is nagyobb fenyegetést jelent. 

Nem Musk az egyetlen, aki tart a fejlett gépagyaktól. Stephen Hawking szerint a mesterséges intelligencia vagy a legjobb, vagy a lehető legrosszabb dolog lesz, ami az emberiséggel történhet, és a Microsoft-alapító Bill Gates is hasonlóan gondolkodik.

Elon Musk: Észak-Koreánál is veszélyesebb a mesterséges intelligencia
A Tesla-vezér nem győzi hangsúlyozni, mennyire kéne félnünk a gépagy elszabadulásától.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.