Tudomány
Anzota Caves at Arica on the coast of Chile. The area was used as a settlement by the Chinchorro people and later mined for guano deposited on the cliffs.

Vandálok festették le az ősi chilei barlangrajzokat

24.hu
24.hu

2018. 03. 13. 07:44

Az Anzota-barlangok 1400 éves rajzait festékszóróval fújták le. A szakértők szerint a károkat nem lehet maradéktalanul helyreállítani.
Korábban a témában:

Az észak-chilei Cuevas de Anzotát az 1960-as években fedezték fel. Az üregek mindenki előtt nyitottak, így bárki megcsodálhatja a belsejükben található ősi barlangrajzokat. Az 1400 éves alkotások rengeteg turistát vonzanak a környékre.

A rajzok azonban már nem az eredeti állapotukban láthatóak, ugyanis vandálok rongálták meg őket – számol be az IFLScience. Az elkeserítő látványról egy chilei zenész, Felipe Sandoval osztott meg képeket. Mint utóbb kiderült, a hatóságok tudtak a graffitikről, mégsem tettek semmit, hogy elkerüljék az újabb rongálásokat.

Az 1400 éves, főként állatokat ábrázoló rajzokat a Tiwanaku kultúra tagjai készítették. A térségben korábban, időszámítás előtt 7000 és 1500 között egy másik jelentős kultúra, a Chinchorro is élt. A népcsoporthoz köthetőek a legkorábbi ismert múmiák, melyek még az egyiptomi maradványoknál is idősebbek.

9 000 évvel ezelőtt rengeteg tó volt az Atacama-sivatagban
Egy új kutatás során számtalan édesvízben élő növény és állat maradványát sikerült megtalálni.

A Tiwanaku kultúra időszámítás szerint 300 és 1150 között lakta a térséget, maguk a barlangrajzok pedig 600 körül születtek. Bár a Cuevas de Anzota környékén találtak olyan nyomokat, melyek alapján érdemes lett volna további feltárások céljával lezárni a területet, a hatóságok végül nem tettek semmit.

Sandoval bejegyzésének hatására a közelmúltban a Chilei Nemzeti Emlékművek Tanácsa felmérte az ábrák állapotát. A szervezet munkatársai elismerték, hogy a festések és karcolások korábbi rongálások nyomai. A szakértők egyelőre nem láttak neki a barlangrajzok restaurálásának.

Marcela Sepúlveda régész szerint a károk helyreállíthatatlanok, a tisztítási munkálatok pedig minden bizonnyal az eredeti ábrákat is károsítani fogják.

A szomorú eset hatására a jövőben remélhetőleg nagyobb figyelmet fordítanak majd Chilében a hasonló műemlékek védelmére.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

Fotó: Marjai János/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.