Tudomány
Abandoned greenhouse in Pripyat, Ukraine

Nukleáris baleset: nem kapunk előre jódtablettákat

Atomerőművűben fűtőelem-sérüléssel járó  balesetnél az inaktív jód gyors és hatékony segítség a lakosság részére, ám nagy kérdés, hogy ezeket előre ki kell-e osztani, vagy csak ha már veszélyhelyzet van. Hazánkban jelenleg az utóbbit előirányzó terv van érvényben, mert ha nem kezeljük kellő körültekintéssel a jódtablettákat, annak szintén lehetnek egészségügyi következményei.
Korábban a témában:

Egy belgiumi magyarokat tömörítő zárt Facebook-csoportban is feltűnt az a nyugat európai sajtóban megjelenő hírre utaló bejegyzés, miszerint egy új intézkedés nyomán minden belga gyógyszertárban ingyenesen beszerezhető jódtartalmú tabletta, ami köztudottan nukleáris baleset esetén nyújthat védelmet. Ez eddig a belga erőművek 20 kilométeres körzetében működött így, mostantól viszont a gyűrű már 100 kilométeres, magyarán az egész országot lefedi.

Nyilván érdekes kérdés, hogy mi történt, és Magyarországon alkalom adtán hol szerezzünk be jódot, mikor és miért lehet rá szükségünk?

Rutin eljárás

Nukleáris baleset, üzemzavar esetén a hatóságoknak kötelessége értesítenie más országok társszerveit, ilyen jelzés pedig Belgiumból nem jött. Azonban a baleset-elhárítási stratégiában beálló változásokról a tagországoknak nem feltétlenül szükséges értesíteniük egymást.

Az új tudományos eredmények, tapasztalatok alapján minden atomerőművel rendelkező állam folyamatosan frissíti, felülvizsgálja nukleárisbaleset-elhárítási rendszerét. Informális csatornákon érkező hírek alapján ez történt Belgiumban is, ennek részeként módosították az óvintézkedéseket. Ez rutin eljárás, nem jelez  fokozott veszélyt

– mondja a 24.hu-nak Kapitány Sándor, az Országos Atomenergia Hivatal Veszélyhelyzet-kezelési Szakcsoportjának vezetője.

A cooling tower of the nuclear power plant issuing steam by the Mass river in Tihange, Belgium, 28 August 2017. The power plant is made up of 3 blocks with pressurized water reactors. Iodine tablets will be distributed for free in the Aachen region starting 01 September. The tablets are supposed to protect the population from thyroid cancer in the case of a reactor accident in the Belgian town of Tihange. Photo: Rainer Jensen/dpa
A Tihange-i atemerőmű egyik tornya Belgiumban
Photo: Rainer Jensen/dpa

Jódtabletta kell, ha baj van

Maga a jódtabletta hazánkban is a védekezés fontos eszköze, de alkalmazására nincs egyedül üdvözítő recept. Nézzük, mikor és miért lehet rá szükség. Atomerőműben többfajta baleset történhet, a legnagyobb kockázatot jelentő fűtőelem-sérülésnél az első, ami a környezetbe kerül a jód 131-es izotópja. Mivel nemesgáz, ezért a fűtőelemből már kisebb sérülésnél is  szivároghat.

Kibocsátás után gáznemű anyagként könnyen terjed az időjárási viszonyok megszabta sebességgel és irányba, ha pedig belélegezzük a tüdőből a véráramba jut. Ekkor még nem lenne nagy baj, mert a vizelettel távozna is, és nem töltene el annyi időt a szervezetben, hogy problémát okozzon. A véráramból azonban a jód a pajzsmirigybe is bekerül, ahonnan viszont nem ürülki, hanem raktározódik, és ha ott bomlik le, hosszabb távon rákos megbetegedéseket okozhat.

Ilyenkor van szükség a gyógyszernek tekintett, inaktív jód bevételére a radioaktív kibocsátás megtörténte előtt vagy közben, ami telíti a pajzsmirigyet és nem engedi a radioaktív jód megtelepedését.

Az egyik kimenetele bizonytalan, a másik jelentős erőforrásokat igényel

A nagy kérdés az, hogyan és mikor osszák ki a lakosság tagjainak. Az egyik verzió, hogy előre az emberek kezébe adják azzal a megkötéssel, hogy amint elhangzik a figyelmeztetés vegyék be a tablettákat. Nem túl bonyolult, a csomagoláson ott az adagolás és az is, milyen időközönként kell ismételni. A másik lehetőség, hogy csak veszélyhelyzet esetén kezdik el kiosztani.

Close up image of woman putting white round pill in mouth. Sick female taking medicines, antidepressant, painkiller or antibiotic. Young lady drinking contraceptives. Pharmacy and healthcare concept
Képünk illusztráció
Fotó: Thinkstock

A dilemma pedig abból adódik, hogy előbbi módszer kimenetele bizonytalan,  utóbbi pedig jóval nagyobb szervezettséget igényel.  Ezért a sok helyen kombinálják a kettőt.

Magyarországon a jelenleg érvényes balesetelhárítási terv szerint a paksi atomerőműtől három kilométeren belül fekvő apró település, Csámpapuszta lakóit veszélyhelyzetben azonnal kitelepítik, ezen a körön kívül pedig veszélyhelyzet esetén szervezetten osztják ki és teszik elérhetővé a lakosság számára nagyon rövid időn belül a jódtablettákat

– mondja a szakember.

Tényleg nagyon gyorsan reagálnak, de erről később, most még jódozzunk: miért nem kaphatunk mindannyian?

Mert feltételezhetően többen is értelmetlenül bevennék bármilyen álhír, félreértett információ alapján, ami azért baj, mert sok a bizonytalanság körülötte.

Egyes pajzsmirigyműködéssel kapcsolatos betegségek esetén súlyos rosszullétet is okozhatnak a jódtabletták, és néhány tanulmány szerint 60-70 éves kor felett már vészhelyzetben is többet árthat, mint használ. Ezeken túl:

  • Nem várható el senkitől, hogy mindig mindenhol ott legyen nála a jódtabletta.
  • A lejárt szavatosságú gyógyszerek begyűjtése, ellenőrzése, cseréje hatalmas adminisztrációs és gyakorlati munka.
  • Mi van akkor, ha tényleg katasztrófa történik, de sokan már a szükségesnél korábban tévedésből bevették a kiosztott adagot? Hogyan lehet ezt megelőzni?

Ezért a magyar rendszer inkább a szervezett óvintézkedésre épít.

Képünk illusztráció
Fotó: Thinkstock

Potenciális és általános vészhelyzet

Minden nukleáris balesetnek, illetve a beleset következményeként fellépő radioaktív kibocsátásnak előjelei vannak, például üzemi paraméterek megváltozása, a fűtőelemek melegedése, a hűtővíz szintjének csökkenése, stb. A kedvezőtlen üzemi paraméterek vagy események esetén az erőmű értesíti a központi szerveket – ekkor potenciális vészhelyzetről beszélünk.

Ha az üzemi paraméterek tovább romlanak, elrendelik a létesítményi vészhelyzetet, az atomerőmű vészhelyzeti üzemmódra áll át. Amennyiben fennáll a lakosságot érintő radioaktív kibocsátás lehetősége, általános veszélyhelyzetet hirdetnek ki.

A lakosság szempontjából még ilyenkor sem biztos, hogy érintő őket az üzemzavar, azonban három kilométeres körzetben megelőző jelleggel megkezdődik a kitelepítés. A következő lépésben – az időjárási körülményektől, a kibocsátás várható terjedésétől függően – a távolabb élőket hangosbemondón, a katasztrófavédelem és a rendőrség segítségével »személyesen«, valamint a helyi és országos médián keresztül értesítik a helyzetről, és a  tennivalókról

– mondja Kapitány Sándor.

A potenciális vészhelyzet előállta után egy órán belül feláll az a többek között katasztrófavédelmi, sugárvédelmi és meteorológiai szakemberekből álló stáb, amely elemzi a helyzetet és dönt az azonnal foganatosítandó intézkedésekről, a gépezet működésbe lendül.

Jód, bezárkózás, kitelepítés

A sürgős óvintézkedések három fokozatából az egyik az ingyenes jódtabletták kiosztása, amelyek a helyi önkormányzat épületeiben, a háziorvosi rendelőkben és elosztóraktárakban vannak elhelyezve. Alapvető óvintézkedés emellett az elzárkóztatás, ami azt jelenti, hogy az érintett körzet lakosságát arra kérik, zárjanak be ajtót, ablakot, húzódjanak a ház legbelső részeibe.

Two cooling towers of the nuclear power plant issuing steam by the Mass river in Tihange, Belgium, 28 August 2017. The power plant is made up of 3 blocks with pressurized water reactors. Iodine tablets will be distributed for free in the Aachen region starting 01 September. The tablets are supposed to protect the population from thyroid cancer in the case of a reactor accident in the Belgian town of Tihange. Photo: Rainer Jensen/dpa
A Tihange-i atemerőmű két tornya Belgiumban
Photo: Rainer Jensen/dpa

A gáz halmazállapotú jódtól az elzárkózás nem véd, arra ott a tabletta, a por alakban terjedő szilárd szennyeződést viszont ki tudjuk zárni, és a falak védelmet nyújtanak a sugárzástól. A legkomolyabb fokozat pedig a kimenekítés, amikor a lakosságot az előre elkészített terv szerint buszokkal és teherautókkal a kijelölt befogadóállomásokra viszik.

A baleset-elhárítási rendszerről, és ezen belül a jódtabletták kiosztásának módjáról kormányrendelet gondoskodik, illetve az ezen jogszabály alapján létrehozott országos nukleárisbaleset-elhárítási terv, ami minden eshetőséget figyelembe véve tartalmazza a teendőket egészen helyi szervezeti szintekig lebontva.

Az országos nukleárisbaleset-elhárítási terv nincs közzétéve, azonban a hozzá kapcsolódó részletes útmutatók az Országos Atomenergia Hivatal honlapján elérhetőek.

Kapitány Sándor összegzése szerint tehát nukleáris baleset esetére rendszeresen frissített intézkedési terve van Magyarországnak is, melynek ismételt felülvizsgálata épp most zajlik. A jódtabletták kiosztásának kérdéséről, mármint hogy előre vagy csak veszélyhelyzetben történjen, nemzetközi szinten máig is folyik a vita, melyben a legújabb iránymutatást a WHO 2017. végén adta ki.

Kiemelt képünkön egy elhagyott üvegház látható Csernobilban
Fotó: Thinkstock

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Image: 73875504, Alany: NÈmeth Laura  TÈma: Az alapÌtv·ny kˆzˆnsÈgdÌjat nyert a Richter Anna p·ly·zaton a Ter·pi·s szabadulÛszoba programjukkal, ami abbÛl ·ll, hogy kÈnyszerbeteg gyerekekre szabott ÈlmÈnyter·pi·t dolgoztak ki., Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.