Tudomány

Azonosították az autoimmun betegségek forrását

A Yale Egyetem csapata jelentős áttörést ért el az autoimmun betegségek megismerésében: olyan baktériumot találtak, amely komoly szerepet játszik a rendellenességek kialakulásában.

Egy új, Science folyóiratban megjelent tanulmányban a szerzők azt írják, az autoimmun betegségek egy belekben előforduló baktériumhoz, az Enterococcus gallinarumhoz köthetőek – számol be az IFLScience. A szakértők szerint az autoimmun reakciót az váltja ki, amikor a mikroorganizmus spontán átvándorol más testrészekbe, például a lépbe, májba vagy nyirokcsomókba. A kutatók már korábban is tudták, hogy a baktérium több betegség kialakulásával is kapcsolatban áll.

Autoimmun betegségeknek azokat az állapotokat nevezik, melyekben a szervezet saját immunsejtjei veszélyként észlelik a test valamely egészséges részét, és megtámadják azt. Az orvostudomány több mint 100 ilyen rendellenességet ismer, többek között a Hashimoto-thyreoiditist vagy a sclerosis multiplexet.

Az új vizsgálat során a Silvio Manfredo Vieira vezette csapat egerekkel kísérletezett. A kutatók úgy módosították a rágcsálók genetikáját, hogy fogékonnyá váljanak az autoimmun betegségekre. A szakértők ezután megfigyelték, hogy mely belekben található baktériumok válthatták ki a gyulladást, illetve az antitestek előállítását.

Az adatok alapján a tettes egyetlen organizmus, az Enterococcus gallinarum volt.

Az eredményeket igazolta a tenyésztett emberi májsejteken elvégzett vizsgálat. Míg az egészséges alanyok sejtjei között nem, addig az autoimmunnal diagnosztizált páciensek sejtjeinél kimutatták az Enterococcus gallinarum jelenlétét.

A csapat az autoimmun betegségek forrásának azonosítása mellett csökkenteni is tudta a tüneteket. A megfelelő antibiotikummal és oltóanyaggal sikerült elnyomni az Enterococcus gallinarum terjedését. A kutatók bíznak benne, hogy eredményeiknek köszönhetően új gyógymódokat fejleszthetnek ki egyes autoimmun betegségekkel szemben.

Az E. gallinarum elleni vakcina specifikus megközelítés volt, mivel a többi általunk vizsgált baktérium elleni védőoltás nem akadályozta meg a halálozást és az autoimmunitást

– mondta Martin Kriegel, a csapat tagja. A szakértő hozzátette, az oltóanyagot az izomba adták be, hogy elkerüljék a többi, bélben fellelhető organizmus pusztulását.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik