Tudomány bbchistory
Woman Smoking and Reading the Paper

Gyógyszerként hozták a dohányzást Európába

BBC History
BBC History

2018. 03. 05. 06:20

Noha az elmúlt években a dohányzás minden tekintetben visszaszorult a fejlett országokban, azért sajnos még mindig milliók áldhatják vagy inkább átkozhatják minden rágyújtáskor annak a Francisco Fernándeznek a nevét, aki az Újvilág e furcsa szokását eljuttatta Európába.

A spanyol hódítók már korán felfigyeltek a közép-amerikai őslakosok különös szokására, akik egy növény leveleit meggyújtva, annak füstjét belélegezve végeztek különböző rituálékat – a testet vagy a szellemet gyógyító hatást tulajdonítottak neki.

Csak idő kérdése volt

Ismerve a dohányzás erősen addiktív jellegét, nyilván csak idő kérdése volt, hogy a szenvedély utat találjon Európába is, azonban azt lehetetlen pontosan meghatározni, pontosan mikor és milyen módon is történt ez.

Valószínű, hogy francia tengerészek már az 1550-es évek közepén hódoltak a dohánylevél rágcsálásának és füstölésének, ám ha egyetlen személyhez kell kötnünk a dohány európai hódító útját, akkor e „dicsőség” leginkább egy Francisco Fernández nevű orvosnak jár.

Fernándezt II. Fülöp küldte Amerikába, hogy ott helyi, gazdasági vagy más szempontból értékes termények után kutasson. A doktor felfigyelt a dohánycserjére, és azt mint számos betegséget gyógyító csodaszerként küldte vissza hazájába. A hagyomány szerint a növény termesztése 460 éve, 1558. március 5-én kezdődött meg spanyol földön, innen pedig gyorsan utat talált Európa más udvaraiba is.

Medici Katalin, az első híres dohányzó Forrás: Wikimedia Commons

Az első híres dohányzó a francia királyné, Medici Katalin lett, aki Jean Nicot de Villemain, Portugáliába delegált francia követ révén ismerkedett meg a növénnyel – gyakori fejfájásaira gyógyírként küldött a királynénak belőle. Mivel a kezeléstől a királyné valóban jobban érezte magát, a növényt herba reginának kereszteltette el és lelkesen fogyasztotta.

Az elnevezés nem bizonyult ragadósnak, az európai nyelvek többségében a tisztázatlan eredetű, spanyol formájában tabaco kifejezés valamely alakja terjedt el, Jean Nicot nevét viszont máig őrzi a dohány függőséget okozó fő vegyületének közismert neve, a nikotin.

Kiemelt fotó: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

MISSION, TX - JUNE 12: A boy and father from Honduras are taken into custody by U.S. Border Patrol agents near the U.S.-Mexico Border on June 12, 2018 near Mission, Texas. The asylum seekers were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.