Tudomány

Idén is megjelent, hogy áprilisban zölden fog világítani a Hold

Ismét terjed a neten, hogy április 20-án 90 másodpercre zöld árnyalatot vesz fel égi kísérőnk. Idén is csak átverés, a dátum és a szín pedig nem véletlen.

Először 2016-ban bukkant fel az internet feneketlen gyomrából, hogy április 20-án különböző okokból – alábbiak szerint több bolygó együttállása miatt – a Hold 90 másodpercig zölden fog világítani.

Nincs zöld Hold

Most is ez hódít a neten, és igencsak résen kell lennie annak, aki nem akar lemaradni, mert legközelebb 420 év múlva lehet része hasonló látványban.

A hold sem áprilisban nem lesz zöld, sem máskor, az egész a kannabisz szubkultúrából származó kamuhír.

  • A zöld színt ilyen összefüggésben nem kell magyarázni.
  • A 420 a marihuánafogyasztók „kódja” világszerte, eredetéről több változat is ismert. Egyesek szerint egy tinibanda mindg 4:20-kor találkozott egy szobornál, hogy elszívjon egy füves cigit. Mások úgy tudják, a 420 a rendőrség kódszáma volt a marihuánakereskedőkre.
  • Április 20. ha úgy akarjuk 4/20, ráadásul ez a marihuána világnapja.

Van viszont kék és vörös

A Hold színe teljes holdfogyatkozásnál változik meg, narancssárgás, vörös lesz:

kísérőnk teljesen a Föld árnyékába kerül, ami azonban nem takarja ki a holdkorongot, nem lesz teljesen sötét, a földi légkörben szétszóródó fény halvány, narancsos-vörösös derengést teremt. Innen kapja a nevét a jelenség: vörös holdnak, vagyis vérholdnak is nevezik.

Létezik kék hold is, amikor egy évszakon belül 3 vagy 4 telihold is jelentkezik, mindig a harmadikat nevezzük kék holdnak. Ilyenkor az égitest nem lesz kékes színű, egyszerű kék holdnál ugyanolyannak mutatkozik, mint a hagyományos teliholdnál. A kifejezés valójában az óangol „belewe” szóból eredhet, ami árulót jelent, és arra utal, hogy egy ilyen jelenség meghosszabbíthatta a húsvéti böjtidőszakot.

Kék szupervérhold-fogyatkozás: mi az isten ez, és hol láthatjuk?
Utoljára 152 éve láttunk ilyen együttállást. Itthon délután ötkor indul el a folyamat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik