Tudomány

Kék szupervérhold-fogyatkozás: mi az isten ez, és hol láthatjuk?

Nagy Niki
Nagy Niki

2018. 01. 31. 14:53

Nagyon szenzációvadász névnek hangzik ez a kék szupervérhold-fogyatkozás, de nagyon nem lehet másképp hívni ezt a különleges jelenségegyüttest, ami január 31-én, szerdán fog feltűnni az éjszakai égen. Egyszerre lesz ugyanis kék hold, szuperhold és holdfogyatkozás is, erre így együtt 152 éve nem volt példa rá, utoljára hasonlót 1866-ban csodálhatott az emberiség.
Korábban a témában:

Még a Space.com is kifejezetten szenzációs jelenségként harangozta be az idei kék szupervérhold-fogyatkozást, pedig a szakértelméről híres weboldal elég messze áll a bulvártól. Ez annak köszönhető, hogy az együttállás tényleg nagyon ritka, 152 évvel ezelőtt volt utoljára, és nem is kell arra számítani, hogy a közeljövőben megismétlődik.

A jelenséget érdemes részleteire szedni, hogy megértsük, mi is fog pontosan történni január 31-én, szerda éjszaka. Kezdjük mondjuk a kék holddal, ami magában annyira nem ritka jelenség, annak ellenére, hogy egy angol kifejezés is tartozik hozzá, ami azt fejezi ki, mennyire ritkán történik meg valami: a „once in a blue moon”, vagyis „egyszer egy kék hold alatt” pontosan arra utal, hogy egy esemény kifejezetten nem szokványos.

150 éve nem látott jelenséggel búcsúzik januártól a Hold
A jelenségegyüttes a kék holdat, a szuperholdat, teliholdat és a holdfogyatkozást takarja – ráadásul egymás után.

Kék hold általában 2-3 évente jelentkezik (statisztikailag pontosan 2,7 évente), és két meghatározása is van: az eredeti azt takarja, amikor egy évszakon belül 3 vagy 4 telihold is jelentkezik. Ilyenkor mindig a harmadikat nevezzük kék holdnak, teljesen mindegy, hogy valójában négy is volt az évszakban.

A következő ilyen 2019 májusában lesz, a legutóbbi pedig 2016 májusában volt – ez is mutatja, hogy nem túl ritka jelenségről van szó.

A másik definíció szerint a kék hold a második telihold egy hónapon belül. Legutóbb ilyen 2015 júliusában volt, idén pedig kétszer is jelentkezik: januárban és márciusban. Az első telihold januárban rögtön újévkor, elsején volt, a második pedig a hónap utolsó napjára, 31-re esik. Februárban egyetlen teliholdunk sem lesz.

Ezt a meghatározást egyébként csak 1946 óta használjuk, amikor megjelent a Sky and Telescope magazinban. James Hugh Pruett, aki a cikket írta, rosszul számolt, de a megfogalmazás annyival egyszerűbb és jobban követhető volt, mint az évszakos módszer, hogy végül ez terjedt el szélesebb körben.

Fotógaléria a világ minden tájáról:

AMBOY, CA - JANUARY 30: The Moon rises over the Mojave Desert before becoming a so-called "super blue blood moon" when it becomes totally eclipsed before dawn, on January 30, 2018 near Amboy, California. The "super blue blood moon" is a rare 'lunar trifecta' event in which the Moon is at its closest to the Earth, appearing about 14 percent brighter than usual, and is simultaneously a 'blue moon', the second full moon in the same month, as well as a total lunar eclipse or 'blood moon'. Such a lunar event that hasn't been seen since 1866.   David McNew/Getty Images/AFP
Bámulatos! Itt vannak az első fotók a szuper kék vérholdról
Hasonlóra legutóbb 1982. december 30-án volt példa.

DE TÉNYLEG KÉK IS LESZ?

A váltakozás oka az, hogy a holdkeringési ciklus kicsit rövidebb, mint egy naptári hónap: előbbi 29,53 napra esik, utóbbi viszont 30-31 napra. Februárban ezért eleve nem is lehetne kék hold, de idén egyáltalán telihold sem lesz.

Ráadásul nem mindenhol jelentkezik a különleges egybeesés, Kelet-Ázsiában és Kelet-Ausztráliában például nem lesz kék hold, mivel az első telihold a hónapban január 2-ra, a máshol kék holdként látható második telihold pedig február 2-ra esik. A Föld nagy részén azonban pont egybeesik a január első és utolsó napjával is.

Ilyenkor a hold egyébként nem lesz kékes színű, egyszerű kék holdnál ugyanolyannak mutatkozik, mint a hagyományos teliholdnál. A kifejezés valójában az óangol „belewe” szóból eredhet, ami árulót jelent, és arra utal, hogy egy ilyen jelenség meghosszabbíthatta a húsvéti böjtidőszakot – tovább kellett böjtölni az áruló hold viselkedése miatt. Valószínűleg ebből kopott ki a „blue”, azaz kék kifejezés, és így maradt meg a köztudatban.

SZUPERHOLD A JAVÁBÓL

Január végén nemcsak kék, de szuperhold is lesz. Ezt a kifejezést arra használjuk, amikor a Hold telihold fázisában a pályáján legközelebb áll a Földhöz. Ilyenkor a legnagyobb a Hold látszólagos mérete, de szabad szemmel csak kevésbé megfigyelhető, mert a változás mindössze 14 százalékos.

A kísérőnk ilyenkor fényesebb is, mint általában, a fényessége 30 százalékkal növekszik.

A NASA számításai szerint a mostani szuperhold idején a kísérőnk 358 994 kilométerre közelíti meg a Földet, az átlagos távolsága pedig 384 400 kilométer. A jelenséget a csillagászati szakzsargonban nem is használják, hiszen nincs csillagászati jelentősége.

Egyedül a földi árapály-jelenségre hathat kicsit extrémebben, de itt sem kell arra gondolni, hogy pusztító áradások vagy feltűnő apályok jelentkeznek: egy kicsit nagyobb kilengés tapasztalható lesz, de ezt nem igazán fogjuk észlelni.

A szuperholdat a legszebben a horizont közelében lehet megfigyelni, mivel ilyenkor a légköri torzulás miatt sokkal nagyobbnak tűnik, mint amekkora.

ÉS AKKOR JÖJJÖN A VÉRES RÉSZE!

A szuperhold magában még nem vérhold, ezt az elnevezést a szintén ezzel együtt jelentkező teljes holdfogyatkozásnak köszönheti. A kék hold és a szuperhold mellett január 31-én ezt is láthatjuk majd, vagyis láthatják több területről a bolygón, hiszen a teljes holdfogyatkozás csak Kelet-Ázsiában, a Csendes-óceán térségében, valamint Északnyugat-Amerikában lehet majd megfigyelni.

Itthon is láthatjuk majd részben, de nagyjából délután ötkor indul majd meg, amikor még nem olyan látványos a jelenség. A holdfogyatkozás egyébként nem olyan, mint a napfogyatkozás: a Föld minden egyes pontjáról látható, ahol éppen éjszaka van.

Fotó: NASA/Bill Ingalls

Teljes holdfogyatkozás során a kísérőnk teljesen a Föld árnyékába kerül, ami azonban nem takarja ki a holdkorongot, nem lesz teljesen sötétl, a földi légkörben szétszóródó fény halvány, narancsos-vörösös derengést teremt. Innen kapja a nevét a jelenség: vörös holdnak, vagyis vérholdnak is nevezik. Teljes holdfogyatkozás nincsen minden hónapban, mivel a Hold pályája kicsit ferdébb a Földéhez képest, így nem mindig takarja ki a bolygó árnyéka teljesen a holdkorongot.

ÉS MI MIT LÁTUNK BELŐLE?

A “kék szupervéreshold 2018“-nak nevezett jelenséget a legjobban Észak-Amerikában és Ázsia nyugati részén lehet majd megfigyelni, mi sajnos a leglátványosabb részekről lemaradunk.

A kék hold, mint említettük, egyébként sem túl mutatós, de egy hagyományos telihold (ez nálunk is stimmelni fog), és a szuperhold is érkezik, viszont a teljes holdfogyatkozás jó részéről azért lecsúszunk. Még így is szerencsésebbek vagyunk, mint Afrika nyugati részén élők, vagy Dél-Amerika lakosságának nagy része, ők ugyanis teljesen lemaradnak a jelenségről.

Ezen az interaktív térképen nyomon követhetjük, hogy pontosan hol és mit láthatunk az együttállásból.

Járhatunk azonban még rosszabbul is: ha például felhős, borult időnk lesz, abszolút nem látunk semmit a különleges jelentésegyüttesből. Ebben segíthet az alábbi élő videó, ami azt mutatja majd be, hogy Róma felett mi történik az égen. Az egész élő közvetítést a Virtuális Teleszkóp projektnek köszönhetjük.

Kiemelt fotó: Flickr/Glenn Beltz

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

This general view taken on August 15, 2018, shows abandoned vehicles on the Morandi motorway bridge after a section collapsed in the north-western Italian city of Genoa. 
At least 30 people were killed on August 14, when the giant motorway bridge collapsed in Genoa in northwestern Italy. The collapse, which saw a vast stretch of the A10 freeway tumble on to railway lines in the northern port city, was the deadliest bridge failure in Italy for years, and the country's deputy transport minister warned the death toll could climb further. / AFP PHOTO / Piero CRUCIATTI / AFP / Piero CRUCIATTI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.