Tudomány

Így nyűgözhet le bárkit az első randin

A csábítás művészet – szokás mondani, de most hozzátehetjük: és tudomány.

Senki nem bújhat ki a bőréből, amit a természet, a Teremtő, de leginkább felmenőinek génállománya húzott rá. Persze nem is kellene, főleg ha az első randi már le van szervezve, az már eleve feltételezi a külcsínyen alapuló szimpátiát a felek között.

A következő kihívás, hogy az ember jó benyomást tegyen a másikra, belsőleg is a legvonzóbb tulajdonságait mutassa: itt viszont már van szerephez juthat a stratégia, amiben a tudomány is segítségünkre van –legalábbis az IFLScience gyűjtése szerint.

Meleg és hallgatás

A Yale Egyetem pszichológusa, John Bargh a testhőmérséklet és a személyiség összefüggéseit vizsgálta. Azt találta, hogy ha fizikailag melegünk van, akkor mások irányába is kedvesebbek, melegebbszívűek vagyunk. A tanács tehát: randizzon jól fűtött helyen, fagyi helyett pedig rendeljen kávét, teát, kakaót.

Gondolkodj pozitívan és ezt fejezd is ki. Egy 2010-es, 2100 férfi bevonásával készült tanulmány rámutatott, hogy kép alapján azokat a nőket találták a legvonzóbbnak, akikről pozitív információkat osztottak meg velük.

Arra azért figyeljen, hogy a pozitív gondolatok kifejezése ne váljon csacsogássá, sőt: hallgassa meg párját, legyen együttérző, jó hallgatóság, tudományos kutatások szerint ez a pozitív első benyomás és a hosszú távú kapcsolat titka is.

A mosoly megnyitja a szívet

Ne kerülje a szemkontaktust, bátran és hosszan nézzen a másik szemébe, ezzel erősíti a bizalmat és mélyülnek a benyomások. A köszönöm se egy odavetett szó legyen, hiszen kutatások bizonyítják, a hála milyen jótékonyan hat minden emberi kapcsolatra.

A mosoly, főleg ha szívből jön emlékezetessé teszi az embert mások szemében, növeli vonzerejét: minél nagyobb és gyakoribb a mosoly, annál hatásosabb. Óvatosan azért, de nyugodtan említsen néhány egy-két zavarba ejtő, kellemetlen tényt, esetet saját magáról, az emberek 78 százaléka nagyon pozitívan értékeli ezt a fajta őszinteséget, bizalmat.

Egy-egy érintés is belefér: egy 2006-os francia tanulmány kimutatta, a nőkre pozitívhatást gyakorol, ha a férfi könnyedén, röviden megérinti az alkarjukat. Hamarabb megadják a telefonszámukat, mint érintés nélkül. Nyilván nem szabad túlzásba vinni.

Összességében persze nincs tuti recept, ha az a bizonyos kémia nem működik lőttek az egésznek. De hátha bejönnek az apró trükkök.

(Kiemelt kép: FISCHER, B. / ARCO IMAGES GMBH / DPA)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik