Tudomány

Így érdemes sportolni a terhesség alatt

A mozgás számtalan pozitív hatással bír, és a terhesség alatt is kifejezetten előnyös lehet. Az edzéstervet azonban mindig szükséges a várandóság során jelentkező változásokhoz igazítani.

Komplikációmentes várandósság esetén legalább heti három alkalommal ajánlott 30-45 percet mozgással töltenie a kismamának

– mondta Dr. Sobel Gábor, a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika adjunktusa a Semmelweis Egyetem oldalán. A szakember szerint a sport képes csökkenteni a terhességi diabétesz, a magas vérnyomás, a koraszülés és a szülés utáni depresszió kockázatát, ráadásul a szülés utáni lábadozási időt is lerövidíti.

A kulcs az, hogy az edzéstervet a terhességgel járó változásokhoz igazítsák.

Dr. Sobel Gábor kiemelte: már több tanulmány is igazolta, hogy a várandóság alatti rendszeres mozgás megkönnyítheti a vajúdást, illetve az azt követő regenerálódást. Sok esetben okoz problémát, hogy a szülés során a kismama nem képes megfelelően nyomni. A technika azonban sportolással megtanulható.

A szakértő szerint fontos figyelembe venni a várandóság alatt jelentkező anatómiai és élettani változásokat. Az adjunktus azt javasolja, hogy azok, akik a terhességet megelőzően is mozogtak, a várandóság kezdetén jelentősen vegyenek vissza a teljesítményből – legalább 40 százalékra csökkentve azt. Idővel aztán, a 12. hét után fokozatosan emelhetik a teljesítményt, egészen 60 százalékig.

A megfelelő hőháztartás fenntartása és a keringés monitorozása is elengedhetetlen, a pulzusszám nem emelkedhet 140 fölé. Dr. Sobel Gábor azt javasolja, hogy a kiszáradás elkerüléséért nyáron kora reggelre vagy estére időzítsék a kismamák a sportolást. Az intenzitás felmérésére a szakértő a beszédtesztet ajánlja. A módszer lényege, hogy amennyiben a mozgás során a kismama nem képes beszélni, az edzés már túl megerőltető.

Dr. Sobel Gábor úgy véli, a kezdőknek érdemes lehet csoportos órákat látogatniuk, a kevés tapasztalattal rendelkezőknek pedig azt javasolja, hogy forduljanak személyi edzőhöz – egyes gyakorlatok ugyanis idővel kerülendővé válnak.

Az adjunktus arra is rávilágított, hogy bizonyos kórképek, például magas vérnyomás esetén nem szabad sportolni. Szülés után 6 héttel azonban ismét mozogni kezdhet az anya, a kulcs a fokozatosság.

(Kiemelt kép: Pixabay)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik