Tudomány

Harminc százalékkal csökkent a csecsemőhalandóság Magyarországon

Hazánkban minden tizedik gyermek koraszülöttként, a 37. terhességi hét előtt jön világra. Az elmúlt évtizedben az újszülöttek gyógyításában hatalmas fejlődést sikerült elérni: 2013 óta 30 százalékkal csökkent a csecsemőhalandóság.

Az elmúlt években a modern műszereknek, a koraszülöttek kórházi időszakban biztosított fájdalom- és stresszmentességének, és a szülők bevonásának köszönhetően sikereket tudtak elérni a koraszülöttek gyógyításában.

A koraszülött ellátás filozófiája mélyrehatóan megváltozott, a szakembereknek új készségeket kell tanulniuk, és olyan új gyakorlatokat kell kidolgozniuk, amelyek gyakran ellentmondanak a hagyományos orvosi paradigmáknak”

– mondta Dr. Nádor Csaba neonatológus főorvos, az MH Egészségügyi Központ Perinatális Intenzív Centrumának (PIC) vezetője, a Melletted a Helyem Egyesület elnöke.

Olyan utógondozási irányelv fejlesztését végezzük el, amely pontosan leírja, hogy milyen életkorban, milyen gyakorisággal, milyen szakembernek kell látnia a gyermeket, milyen vizsgálatot kell elvégezni, és milyen, a diagnózishoz megfelelően illeszkedő fejlesztő, terápiás ellátást kell kapnia. Célunk tehát, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen, valamint hogy minden gyermek, aki a vártnál korábban érkezett, megkapja a lehető legmagasabb szin tű segítséget és támogatást”

– tette hozzá Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Éppen ezért gyűlnek össze február 16-17-én 22 ország szakértői Budapesten, hogy megvitassák a koraszülött-ellátás legfontosabb kérdéseit. A IV. Global Summit for Preemies konferenciát negyedik alkalommal rendezik meg, a döntéshozók, egészségügyi és segítő szakemberek mellett a szülők nemzetközi fóruma is.

Szó lesz a a koraszülöttek kórházból való kikerülését követő időszakről, a babák és szülők kórházi igényeiről, illetve az adatgyűjtés jelentőségét is körüljárják a koraszülöttek egészségével kapcsolatban.

Mivel a az elmúlt két évben magas arányban bukkant fel a tüdőmegbetegedést okozó óriássejtes vírus (RSV), becslések szerint a csecsemők 1,5 százaléka igényelt kórházi ellátást a vírus miatt, ezért az ezzel kapcsolatos kutatásról is szót ejtenek.

Az RSV a legelterjedtebb közönséges légúti kórokozó a gyermekeknél, a csecsemőknél pedig az alsó légúti megbetegedések leggyakoribb kiváltója. A fertőzések főként hidegebb időben alakulnak ki, a szezon hazánkban általában ősztől tavaszig tart.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik