Tudomány

Rendkívül közel fog elhaladni egy aszteroida ma éjszaka

A kisebb aszteroidát néhány napja fedezték fel. Az objektum magyar idő szerint február 9-én éjszaka fog biztonságos távolságban elhaladni a Föld mellett.

A 2018 CB meglehetősen közel, mintegy 70 000 kilométerre fog elhaladni mellettünk – számol be az IFLScience. Az objektumot közelsége miatt a NASA a potenciálisan veszélyes kisbolygók közé sorolja, de nem kell félnünk, az aszteroida nem csapódik bolygónkba. Az égitest magyar idő szerint február 9-én 22:44-kor jár majd a legközelebb.

A 2018 CB nem tartozik a legnagyobb aszteroidák közé, átmérője megközelítőleg 15-40 méter.

Az objektum érdekessége, hogy csak a közelmúltban, február 4-én fedezték fel.

Az égitest egy Apollo-típusú aszteroida. A családba nagyjából 8000 földközeli objektum tartozik, melyek közül 1500-at tartanak számon potenciálisan veszélyes kisbolygóként.

A 2018 CB a Naptól 1,68 csillagászati egységre (CsE) kering (egy CsE a Nap és a Föld átlagos távolságával egyenlő). A Falcon Heavy által elindított Tesla Roadster is hasonló távolságra fog eljutni a Naptól.

Paul Chodas, a NASA Jet Propulsion Laboratory földközeli objektumok megfigyelésével foglalkozó csoportjának vezetője szerint a 2018 CB ugyan kicsi, de így is nagyobb lehet, mint az az objektum, amely 2013-ban Cseljabinszk felett belépett a légkörbe.

Az ekkora aszteroidák ritkán közelítik meg ilyen közel a bolygónkat – évente talán egyszer vagy kétszer

– mondta a szakértő.

Az égitest egy másik kisbolygót követ, a szintén február 4-én azonosított 2018 CC-t. Ez három nappal korábban, február 6-án haladt el mellettünk. Ez az aszteroida valamivel kisebb, 15-30 méter széles, és jóval messzebb, 184 000 kilométerre száguldott el.

Bár a 2018 CC és a 2018 CB sem jelent veszélyt a Földre, kései felfedezésük azt jelzi, hogy sokat kell még fejlődnünk a földközeli objektumok észlelésében.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik