Tudomány

150 éve nem látott jelenséggel búcsúzik januártól a Hold

Nagyjából 150 éve nem láthatott az emberiség ilyen jelenségegyüttest, amit a Hold január 31-én, azaz szerda éjszaka fog produkálni. Az itthonról is látható különleges jelenségek egyébként viszonylag gyakoriak, de együtt nagyon ritkán következnek be.

Szerdán összesen négy csillagászati jelenséget figyelhetünk meg a Holddal kapcsolatban: először is, telihold lesz (ez magában azért nem túl ritka), de egyben kék hold is, ráadásul szuperhold, végül holdfogyatkozás is jelentkezik az éjszakai égen.

A jelenségek viszonylag gyakoriak, de együtt nagyon ritkán jelentkeznek: legutóbb 150 éve volt hasonló együttes.

150 éve nem látott eseményt fog produkálni a Hold
Egyetlen éjszaka alatt három, egymástól független jelenséget láthatunk majd.

KÉK HOLD

A kék hold valójában nem kék, a különleges név csak arra utal, hogy ez lesz a hónap második teliholdja – az, hogy egy hónapban két telihold is legyen, nagyjából két és fél évente következik be.

Kék hold jelentkezhet még egy évszak harmadik vagy negyedik teliholdjakor is, és csak akkor válhat valóban kékké, ha különleges légköri jelenségekkel társul, például egy olyan vulkánkitöréssel, amelynek füstje pont annyi porrészecskét juttat a levegőbe, hogy azok megfelelően szórják szét a vörös fényt az atmoszférában. Erre most kicsi az esély, a kék hold mindössze annyiban lesz különleges, hogy több más égi jelenség is kíséri majd.

SZUPERHOLD

A szuperhold annyit takar, hogy az égitest pályáján a lehető legközelebb halad el a Föld mellett, ezért nagyobb és fényesebb is lesz, mint ahogy azt megszoktuk.

TELJES HOLDFOGYATKOZÁS

Teljes holdfogyatkozás is várható a hónap utolsó éjszakáján, de ezt nem élvezhetjük teljesen, hiszen már akkor megindul, amikor itthon felkelne az égitest. Ez egyébként már jár színváltozással: kísérőnk látszólag narancsvörössé válik a földi légkörön átszűrődő fény miatt.

A jelenségekről egy részletesebb cikkben beszámolunk, de annyi biztos: érdemes lesz január utolsó éjszakáján felnézni az égre, mert olyan látványban lehet részünk, amit utoljára az 1800-as években figyelhettek meg az emberek.

Kiemelt fotó: Flickr/Victoria Pickering

Ajánlott videó

Olvasói sztorik