Tudomány

150 éve nem látott jelenséggel búcsúzik januártól a Hold

Nagy Niki
Nagy Niki

2018. 01. 31. 06:25

Nagyjából 150 éve nem láthatott az emberiség ilyen jelenségegyüttest, amit a Hold január 31-én, azaz szerda éjszaka fog produkálni. Az itthonról is látható különleges jelenségek egyébként viszonylag gyakoriak, de együtt nagyon ritkán következnek be.
Korábban a témában:

Szerdán összesen négy csillagászati jelenséget figyelhetünk meg a Holddal kapcsolatban: először is, telihold lesz (ez magában azért nem túl ritka), de egyben kék hold is, ráadásul szuperhold, végül holdfogyatkozás is jelentkezik az éjszakai égen.

A jelenségek viszonylag gyakoriak, de együtt nagyon ritkán jelentkeznek: legutóbb 150 éve volt hasonló együttes.

The Moon is seen as is rises, Sunday, Dec. 3, 2017 in Washington.  Today's full Moon is the first of three consecutive supermoons. The two will occur on Jan. 1 and Jan. 31, 2018. A supermoon occurs when the moon’s orbit is closest (perigee) to Earth at the same time it is full. Photo Credit: (NASA/Bill Ingalls)
150 éve nem látott eseményt fog produkálni a Hold
Egyetlen éjszaka alatt három, egymástól független jelenséget láthatunk majd.

KÉK HOLD

A kék hold valójában nem kék, a különleges név csak arra utal, hogy ez lesz a hónap második teliholdja – az, hogy egy hónapban két telihold is legyen, nagyjából két és fél évente következik be.

Kék hold jelentkezhet még egy évszak harmadik vagy negyedik teliholdjakor is, és csak akkor válhat valóban kékké, ha különleges légköri jelenségekkel társul, például egy olyan vulkánkitöréssel, amelynek füstje pont annyi porrészecskét juttat a levegőbe, hogy azok megfelelően szórják szét a vörös fényt az atmoszférában. Erre most kicsi az esély, a kék hold mindössze annyiban lesz különleges, hogy több más égi jelenség is kíséri majd.

SZUPERHOLD

A szuperhold annyit takar, hogy az égitest pályáján a lehető legközelebb halad el a Föld mellett, ezért nagyobb és fényesebb is lesz, mint ahogy azt megszoktuk.

TELJES HOLDFOGYATKOZÁS

Teljes holdfogyatkozás is várható a hónap utolsó éjszakáján, de ezt nem élvezhetjük teljesen, hiszen már akkor megindul, amikor itthon felkelne az égitest. Ez egyébként már jár színváltozással: kísérőnk látszólag narancsvörössé válik a földi légkörön átszűrődő fény miatt.

A jelenségekről egy részletesebb cikkben beszámolunk, de annyi biztos: érdemes lesz január utolsó éjszakáján felnézni az égre, mert olyan látványban lehet részünk, amit utoljára az 1800-as években figyelhettek meg az emberek.

Kiemelt fotó: Flickr/Victoria Pickering

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

This handout picture released on June 25, 2018 shows Turkish President Tayyip Erdogan and his wife Emine Erdogan greeting supporters gathered above a balcony at the headquarters of the AK Party in Ankara, on June 24, 2018 as they celebrate Erdogan winning five more years in office with sweeping new powers after a decisive election victory.
A night of triumph for Erdogan saw the man who has dominated Turkey for the last 15 years declared winner of presidential poll without needing a second round and lead his ruling party-led alliance to an overall majority in parliament, as his main rival accepted the outcome despite bitter complaints over the conduct of the campaign. / AFP PHOTO / TURKISH PRESIDENTIAL PRESS SERVICE AND AFP PHOTO / KAYHAN OZER / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / TURKISH PRESIDENTIAL PRESS  SERVICE / KAYHAN OZER" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.