Tudomány

Hepatitiszt gyógyíthat a biológiai óra

A biológiai óra egy fehérjéje megállíthatja az akut májelégtelenséget, enyhíti a tüneteket és javít a túlélési arányokon.

Az akut vagy fulmináns májelégtelenség (hepatitisz) súlyos betegség, hatékony gyógymódja nincs, csak a tünetek jelentkezése utáni 24 órán belül elvégzett májátültetés.

A beteg májműködése gyorsan romlik, véralvadási rendellenességek és visszafordíthatatlan agykárosodás léphet fel.

Egy fehérje a középpontban

A francia egészségügyi kutatóintézet (Inserm), a lille-i Pasteur Intézet és a Lille-i Egyetem tudósai a biológiai óra és a gyulladásos betegségek közötti összefüggést vizsgálva reményteli felfedezést tettek – idézi az MTI.

Abból a megfigyelésből indultak ki, hogy az immunrendszer működése a nap során változik, és találtak egy, a biológiai órával kapcsolatos, Rev-erbA nevű fehérjét, amelynek működése főként a zsírszövetet, a májszövetet, a vázizomzatot és az agysejteket célozza.

Egereken és emberi sejttenyészeten is

Emberi immunsejteken és egereken végzett kísérleteik megerősítették, hogy a gyulladás a napi biológiai órát, más szóval a cirkadián ritmust követi.

Az egereknek a Rev-erbA-t aktiváló szert adtak, ezek után a betegség enyhébb formában jelentkezett náluk, és javultak a túlélési arányok is. A kutatók ugyanezt a hatást figyelték meg laboratóriumi emberi sejttenyészeteken is, ami az akut fulmináns hepatitisz új kezelésének kidolgozására ad lehetőséget.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: IAN HOOTON / I2H / Science Photo Library)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik