Tudomány

Élő kövületeket fedeztek fel Madagaszkáron

A pelikánpók-félék (Archaeidae) 18 új faját fedezték fel Madagaszkáron. Az aszaszinpókokként is ismert ízeltlábúak kegyetlen ragadozók, melyek más pókokra vadásznak.

Hannah M. Wood, a Koppenhágai Egyetem és Nikolaj Scharff, a Smithsonian Intézet munkatársa több száz pelikánpókot tanulmányozott Madagaszkár erdeiben – számol be az IFLScience. A szakértők a Smithsonian Nemzeti Természettudományi Múzeum gyűjteményéhez tartozó példányokat is megvizsgálták.

Zookeys folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók új rendszerezést mutatnak be, amely alapján a pelikánpókok családját 26 fajra bontják. Ezen fajok közül 18-at korábban még nem írtak le tudományosan. A család tagjainak azonosítása kifejezetten nehéz az élőlények rejtőzködő életmódja miatt.

Az egyik új faj, az Eriauchenius milajaneae (melyet Wood lányáról neveztek el) az egyetlen ismert pelikánpók, amely a Madagaszkár délkeleti részén fekvő elszigetelt hegyi régióban él.

A pelikánpókok nevüket jellegzetes csáprágójukról és hosszúkás, pelikánnyakszerű fejükről kapták. A család tagjainak másik megnevezése, az aszaszinpókok arra utal, hogy az élőlények kegyetlen gyilkosok, melyek más pókokra vadásznak. Az ízeltlábúak zsákmányuk hálóján mozogva csalogatják magukhoz áldozatukat. Amikor a préda elég közel ér, a ragadozók mérges csáprágóikkal bénítják meg zsákmányukat.

Wood szerint ezek a pókok igazodnak Madagaszkár különleges és változatos biológiájához. Pelikánpókokat Ausztráliában és Dél-Afrikában is találni, az élőlények eloszlása pedig azt mutatja, hogy az ízeltlábúak a Pangaea szuperkontinens feldarabolódása során szóródtak szét, mintegy 175 millió éve.

Úgy gondolom, hogy sok olyan faj lesz még, melyet még nem írtak le vagy nem dokumentáltak

– mondta Wood.

A szakértő hozzátette, az aszaszinpókokat évtizedeken át kihaltnak hitték. A pelikánpókok úgynevezett élő kövületek, hiszen családjuk alig változott az évmilliók során. A csoport első képviselőjét 1854-ben azonosították egy 50 millió éves borostyánban, később azonban jóval korábbi, 165 millió egyedeket is találtak. 1881-ben aztán Madagaszkáron egy élő példányra bukkantak, azóta pedig egyre több fajukat fedezik fel.

(Kiemelt kép: Eriauchenius milajaneae, Hannah Wood, Smithsonian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik