Tudomány

Szépen szaporodnak a lakossági kiserőművek

Az elmúlt három évben összesen 2667 háztartási méretű kiserőmű kapcsolódott be az NKM Áramhálózati Kft. villamoshálózatába, ezek összes beépített teljesítménye csaknem eléri a 25 ezer kW-ot.

A növekedés 2010-2015 között volt a legdinamikusabb, csak a 2015-ös évben a 10 ezer kW-ot is meghaladta az engedélyezett háztartási méretű kiserőművek összteljesítménye.

A pályázati lehetőségekkel főként a nagyobb felhasználók, egészségügyi intézmények, iskolák, polgármesteri hivatalok éltek, de az elmúlt 2 évben a lakosság körében is növekszik az igény kisebb teljesítményű háztartási méretű kiserőművek létesítésére, ezek átlagos teljesítménye 8-10 kW körül mozog – áll a cég közleményében.

A napelemes rendszert kialakító fogyasztóknál úgynevezett ad-vesz mérőórát szerel fel az áramszolgáltató. Ez azt jelenti, hogy ha az áramtermelés meghaladja az aktuális fogyasztást, a rendszer a villamoshálózatba táplálja a többletenergiát. És fordítva. Az elszámolás az egyenleg alapján történik meg havonta vagy évente egy alkalommal.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: ANDREI PUNGOVSCHI / AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik