Tudomány

Elképesztő videót adott ki a NASA

A csillagászati és filmes szakemberek összefogásából, valós csillagászati adatok alapján készült ez a 3 perces videó, ami átrepít minket az Orion-ködön.

Egy óriási csillagbölcsőről van szó, a Földtől 1344 fényévnyire található por- és gázfelhőben épp csillagok és bolygórendszerek születnek. A Földről szabad szemmel is látszik, a téli égboltra feltekintve Orion öve alatt találunk egy halvány „csillagot”, ő az. Ezért nevezik a környező csillagokkal együtt Orion kardjának is.

Az Orion, vagy Vadász, Nimród alakja januárban és februárban magasan ragyog a déli égbolton, szinte uralja az éjjelt. Könnyű felismerni az övét alkotó három fényes, szinte egy vonalban elhelyezkedő csillag, amelyek még a fővárosi fénytengerben is szabad szemmel kivehetők ugyanúgy, mint a vállait és lábait alkotó két-két csillag. Ha nincs nagy fényszennyezés, látszik a vállak között a fejet “kirajzoló” három csillag, a magasba emelt jobbja.

Szerelem, harc és egy baleset bizonyítékai az égbolton
Láthatjuk a Vénuszt, lesz csillaghullás és szuperhold decemberben, a hét lány haláláért felelős vadász pedig kutyáival együtt teszi a dolgát minden éjjel.

Orion öve alatt pedig ott lóg a kard, egyik halvány kis eleme pedig az Orion-köd, amelynek valós mérete óriási: 12 fényév.

(Kiemelt kép: HO / EUROPEAN SOUTHERN OBSERVATORY / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik