Tudomány

Így nézne ki az Orion-köd “támadása”

Pokoli látványt nyújt, ahogy a most csak halványan derengő csillagnak látszó gázfelhő lilás fénnyel borul rá bolygónkra.

Belegondolt már abba, milyen lehet felnézni az égre egy másik bolygón? Annan nem a jól megszokott csillagok, a Hold és a tejút néz ránk vissza, hanem valami teljesen más, szokatlan, és talán ijesztő? Most egy ilyen animációt mutatunk meg.

Az Orion-köd elképzelhetetlen távolságban, 1344 fényévre van a Földtől, és meglehetősen termetes, átmérője körülbelül negyven fényév. Az összehasonlítás kedvéért bolygónk Naptól való távolsága mindössze nyolc fényperc… Bármilyen hatalmas is az Orion csillagképben lévő “köd”, szabad szemmel csupán egyetlen apró csillagnak látszik az éjszakai égbolton.

Ha viszont négy fényévnyi távolságban közelítené meg a bolygót, teljes mértékben uralná az éjjeli égboltot. A kép picit meg van “javítva”, szabad szemmel ennyire azért nem lenne látványos a fölénk boruló Orion-köd, de mindenképp pokoli látványt nyújtana.

 

Az Orion csillagkép az Égi Egyenlítőn fekszik, ezért a világ minden tájáról jól látható, Magyarországról nézve télen figyelhető meg legjobban. Szorosan kapcsolódik a körülötte látható csillagképekhez; Orion, a vadász éppen a Bikával küzd, aminek a vérben forgó jobb szemét a vörös színű Aldebaran jelképezi. Mellette vannak kutyái; a Nagy Kutya és a Kis Kutya, akik a Nyulat és az Egyszarvút üldözik, valamint lábánál ered az Eridanus-folyó.

Már az ősidőktől rengeteg mitológiai történet kapcsolódik hozzá. A görög mitológiában Órión Poszeidón fia, óriás termetű vadász, aki Atlasz hét leányát addig üldözte szerelmével, amíg azok csillagokká nem változtak: ők lettek a Plejádok hét csillaga. Később Artemisz, a vadászat szűz istennője iránt lobbant szerelemre, aki azonban íjával lelőtte őt. A történet egy másik változata szerint Artemisz egy skorpiót küldött, amely halálra marta Oriont, ezért az istenek úgy helyezték el őket az égen, hogy amikor az egyik felkel, a másik éppen lenyugodjék.

Maga az Orion-köd két fényes csillagközi gázfelhő az Orion csillagképben, nagyon közel egymáshoz, részben egybefolyva. Szabad szemmel is látható; halvány csillagnak tűnik az Orion öve alatt, emiatt a környező csillagokkal együtt Orion kardjának is nevezik. Igazi szépsége távcsövön keresztül, vagy hosszú expozíciós idejű fényképeken mutatkozik meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik