Tudomány

Rendkívül ritka, interszexuális cápát találtak

A fél méteres cápát Tajvan partjainál fedezték fel helyi halászok. A példánynak hím és nőstény nemi jellegzetességei is vannak, éppen ezért a szakértők úgy vélik, hogy az élőlény egy ritka, interszexuális egyed.

Bár bizonyos halfajoknál megfigyelhető, hogy az egyedek a reprodukció érdekében nemet váltanak, a cápáknál és rájáknál kifejezetten ritka az efféle jelenség. Ezen állatok ugyanis általában egyféle nemi szervvel jönnek világra.

A szakértők szerint az új egyed fajának első ismert interszexuális képviselője, igaz, a cápák tágabb csoportjában sem tudni sokkal több példáról.

Szó szerint több ezer cápát fogtam már ki, de még sosem láttam ilyet

– mondta Carl Meyer, a Hawaii Egyetem tengerbiológusa a Hakai Magazine-nak.

Az élőlény egy Csendes-óceánban előforduló cápafaj, a Scoliodon macrorhynchos egy egyede. A példányt tavaly januárban fogta be egy halászhajó a Tajvani-szoros déli részénél. Az állat innen a kínai Hsziameni Egyetemre került.

Amikor a szakértők először meglátták az állatot, úgy vélték, hogy egy kifejlett hím, melynek a hím cápáknál megszokott páros párzószerve van. A későbbi vizsgálatok azonban felfedték, hogy az élőlény ivarmirigye petefészek- és hereszöveteket is tartalmaz. A példány tehát egyszerre hordozza magán a hímek és nőstények jellegzetességeit.

A kutatók az élőlényben mindkét nem életképes csírasejtjeit megtalálták, ez pedig azt jelenti, hogy az állat potenciálisan nőstényként és hímként is viselkedhet.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az interszexuális cápák képesek-e minden reprodukciós szervüket használni.

Meyer szerint a tudósok nem láttak még olyan interszexuális egyedet, amely élő embriót hordozott volna, ahogy azt sem figyelték még meg, hogy egy ilyen példány megtermékenyített volna egy nőstény. Nem lehetetlen, hogy egy interszexuális élőlény önmagában is képes utódokat létrehozni, így „klónozva” magát.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik