Tudomány

Csodatyúk Taszáron: ezért tojik kettő az egyben tojást

A hatalmas tojás héja alatt ott a sárgája, a fehérje és még egy komplett tojás héjastól. Eláruljuk a titok nyitját.

A hír megjelenése után sem dőlnek meg világrendek, mégis meglehetősen érdekes, miszerint bizonyos taszári háztájiban az egyik tyúk olyan tojásokat tojik, mint a matrjoska baba: egy meglehetősen nagy tojásban a fehérje és a sárgája mellett ott a másik, teljesen komplett tojás.

Cserepes Boldizsárné tyúkja a Kapos.hu cikke által lett közismert. A történet szerint a gazdasszony már vagy öt ilyen tojást talált az ólban. Miután rájött melyik madártól származik, az is kiderült, hogy a szokatlanul nagy tojás világra segítésével akár egy fél napig is birkózik a szerencsétlen.

Hiba csúszott a rendszerbe

Mitől ilyenek ezek a tojások? Dr. Csörgő Tibort, az ELTE Anatómiai, Sejt- és Fejlődésbiológiai Tanszékének oktatóját kérdeztük.

A tojás valójában a madár petéje, amely igen hosszú utat tesz meg a petefészektől a kloákáig. Nagyon leegyszerűsítve:

A megtermékenyített petesejt egy hosszú csövön halad a kloáka felé, közben rakódnak rá a szikanyagok: sárgája, fehérje, a héj, különböző pigmentanyagok. Eközben csúszhat be hiba, esetünkben az, hogy a tojást egy másik tojásba foglalja az állat szervezete. Az gyakoribb, hogy két sárgája kerül egy tojásba

– mondja a szakember.

Ez magyarázza mind az óriási méretet, mind a kettő az egyben kiadást. Nem betegség, nem valamiféle genetikai torzulás, hanem olyan hiba, ami a nagy számok törvénye alapján előfordul, ám ezzel együtt is különleges és ritka eset. De időzzünk el egy keveset a nagy számoknál.

Tojógépek

A madarak szaporodási időszakban – fajtól függően – leraknak évente egy vagy több tojást, de a tucatnyit természetes körülmények között kevesen lépik túl. A rövid szaporodási időszak után mindkét nemnek visszafejlődik az ivarrendszere, a hím heréi például alap esetben 180-szor kisebbek, mint párzás idején.

Ugyanígy a tojók ivarkészüléke is visszafejlődik, aminek egyetlen, ám igen nyomós oka van: optimalizálni a testtömeget a repüléshez.

És akkor itt van ez a „nyomorult” domesztikált szárnyas, a tyúk, amelyet évezredekig úgy szelektáltak, hogy minél többet tojjon, és ebbe az irányba hatnak manapság a különböző tápok is. Gyakorlatilag tojógéppé alakítottuk őket, az elvárás több száz tojás évente, még a szabadon tartott állomány egyedeitől is – itt írtunk erről bővebben.

Múló állapot

A lényeg viszont: ekkora mennyiségnél statisztikailag előfordulhatnak ilyen hibák, főleg a fiatalabb példányoknál. Ugyanez megtörténhet a természetben is bármely más faj esetében, de nyilvánvalóan ritkábban, és amíg nem kezdjük feltörni az összes rigó, galamb, veréb vagy varjú tojást, nem is fogunk ilyen esettel találkozni.

Dr. Csörgő Tibor szerint lehet, hogy a taszári tyúk mostanság produkál még pár ilyen tojást, majd egyszer csak abba hagyja és hónapokig, esetleg soha többet nem produkál hasonlót.

Megeshet az is, hogy nem is lesz alkalma bizonyítani, mert Cserepes Boldizsárné ugyan azt mondta, egyelőre megtartják a különleges tyúkot, de előbb-utóbb ő is a fazékban végzi majd.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/EPA/M. A. Puspa Kumara)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik