Tudomány
Amazing dog face. Bulldog funny hid under a warm blanket

Szilveszteri buli: egy kutyát felakasztottak, több tucatnyit elütöttek

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2018. 01. 02. 13:34

Legalább 500 állat rohant el otthonról a petárdázás és tűzijátékok hangjától pánikba esve, sokan már soha nem jutnak haza. De a többség szerencsés, még ha kicsit vonatozott is mielőtt megtalálták.
Korábban a témában:

Újév előtt hetekig jelentek meg a cikkek, riportok, felhívások, mind-mind arra buzdították a gazdikat, fokozottan figyeljenek társállataikra.

Mi is részletesen megírtuk, hogy a petárdadurrogás, a tűzijátékok robbanásai az állatok számára feldolgozhatatlanul erős hanghatást jelentenek: könnyen pánikba eshetnek, és kiszökve a kertből, kitépve magukat a pórázt tartó kézből szó szerint világgá rohannak.

Beautiful young brunette woman with Jack Russell terrier enjoying Christmas or New Year night ona a city street.
Tűzijáték, petárda: nem szabad szeretgetni a rettegő kutyát
A kutya nem tud emberül, ha akként bánunk vele krízishelyzetben, épp az ellenkező hatást váltjuk ki. Mutatjuk, mit kell tenni.

Szerencsés esetek és tragédiák

Mégis évről-évre rengeteg hasonló eset történik, és tegyük hozzá, nem mindig a gazdi a hibás. A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet eddig az idei újévi buli eredményeként országosan 500 eltűnt kutyáról, macskáról és egyéb eltűnt állatról tud. Túlnyomó többségében kutyákról van szó, a macskákat nehezebb megtalálni, őket kevésbé jelentik be.

Eddig 200 kutya került haza, száz állatot találtak, amelyeknek a gazdáját még nem sikerült felkutatni és ugyancsak körülbelül százat keresnek otthon, de nem került elő. Már január elsejének hajnalán, 2-3 óra tájban hét halálra gázolt, menekülő kutyáról volt tudomásunk, ez a szám mostanra 20-ra emelkedett

– mondja a 24.hu-nak Pintér Attila, az időszakosan életre hívott, önkéntesekből álló országos hálózat szervezője.

Nem csak a gázolás jelent veszélyt, főleg az idős állatok szívrohamot kaphatnak, és az ember is kegyetlen. Szekszárdon egy felakasztott kutyára bukkantak: feltehetően egy bulizó társaság gondolta jó szórakozásnak megkínozni és megölni a kóbor állatot. (Felkavaró felvételek: róla és halálba hajszolt társairól itt találnak fotókat).

Aki keres és aki talált

Forró drót vasárnapig

A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet január 7-én éjfélig várja a bejelentéseket eltűnt vagy keresett állatokról napi 24 órában. El lehet őket érni a Facebookon itt vagy ezen a telefonszámon: 30/272-4073.

Pintér Attila azt kéri, ha valaki kutyát talál, próbálja behívni, megfogni, és ne eressze el. Az állat azonosítására szolgáló chipet bármely állatorvos le tudja olvasni, vagy ha felhívja őket, önkénteseik minden esetben segítséget nyújtanak.

Chip nélküli, netán elavult adatokkal rendelkező ebekről készítsenek fotót és töltsék fel az ügyelet Facebook-oldalára, ahol potenciálisan 500 ezer ember látja a képeket.

Ugyanígy járjon el az is, aki kutyáját keresi, emellett mindenképpen keresse fel a legközelebbi állatorvost az eb oltási könyvével és ellenőrizze, az állat chipje helyes adatokat tartalmaz-e?

Vonatoztak a kutyák

Megkérdeztük tapasztalataikról a főleg Budapesten és szűk környezetében működő Állatvédő Ligát, ahová az elmúlt két napban 150-200 bejelentés érkezett, eddig 24 ebet sikerült épségben visszajuttatni otthonába.

Főleg kutyákról van szó, de idén egy nyúlról és két macskáról is érkezett bejelentés. Mindkét cica autó alá rohant, elpusztult, és több ebet is az út mellett elütve találtak meg

– mondja a 24.hu-nak Pataki Gábor, a liga elnöke.

Vannak egész „kedves” történetek is, már ha elvonatkoztatunk attól, mit élt át szerencsétlen állat, mire kalandja happy enddel végződött. Egy kutyus Érden vonatra szállt, őt a Déli pályaudvaron szedték össze az állatmentők. A másik eb Sülysápról vonatozott a fővárosba, míg a harmadik helyben, Dunakeszin vette igénybe a MÁV biztosította kényelmet. Neki rendőrök segítettek hazajutni.

Seven-year-old Hungarian herding dog Derci runs on the Olympiaberg hill, with the city's historic district pictured in the background, in Munich, Germany, 04 January 2016. The dog breed, also known as Puli, has an inherently thick and shaggy coat. Photo: MATTHIAS BALK/dpa

Szakértő segítség

Az Állatmentő Liga ma, január 2-án is teljes készültségben van, sok állat még mindig sokkos állapotban van, egyesek csak 7-8. környékén kerülnek elő. Pataki Gábor azt javasolja, laikusként senki ne próbáljon meg országút mentén pánikszerűen rohangáló kutyát befogni, mert az állat nincs magánál, csak tovább űzi és komoly baleset lehet a vége.

Hívja a szakembereket, akik megfelelő tudással és speciális felszereléssel megfogják őket.

Összességében elmondhatjuk, a szilveszterkor elszökött állatok 60-70 százaléka idővel előkerül. Többen autók alatt végzik, mások új gazdához kerülnek úgy, hogy senki nem tudja, honnét és hogyan került utcára. Budapesten a legjobb a helyzet, itt nagyobb figyelem jut a kóbor kutyákra, és a chipezést is sokkal komolyabban veszik. Vidéken viszont jellemzően vagy hiányzik az azonosításra alkalmas chip, vagy nem működik, vagy a benne lévő információk lejártak. Olyan is van, hogy a gazda letagadja kutyáját…

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Rainer Weiss Nobel díjas fizikus
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.