Tudomány

Nekik méreg lehet a karácsonyi vacsora

Kutyának, macskának nem való emberi étel, akár az életükkel játszik, aki felelőtlenül dobál nekik falatokat az ünnepi asztalról. Jobb esetben is hasgörcs, puffadás, hányás és hasmenés lehet a vége.

Karácsony az év leginkább várt és legnagyobb ünnepe, szilveszterkor pedig a legnagyobb bulik zajlanak – nekünk, embereknek.

Az olyan társállatok, mint a kutyák és a macskák naptárában viszont nyoma sincs a piros betűs ünnepeknek, sőt. Ebben az időszakban számtalan helyen találkozunk a figyelmeztetéssel: vigyázzunk az állatokra, a petárdáktól, tűzijátéktól pánikba esnek, elszöknek, kirohannak a világból.

Erről is lesz szó későbbi cikkünkben, de most egy sokkal kevésbé szem előtt tartott téma, miszerint hogyan hatnak rájuk a nagy ünnepi lakomák.

Káros falatok

Mert valljuk be, amikor az ember szíve kitárul a szeretet ünnepén, bizony még ott is leesik egy-egy falat az asztalról, ahol ez különben nem szokás. A nyakunkon ragadt maradékot is jobb helyen gondoljuk a kutya, macska hasában, mint a szemétben. Márpedig jó esetben ők nincsenek hozzászokva a zsíros, de főleg fűszeres emberi ételekhez, egyes összetevők kifejezetten károsak lehetnek.

Ahány ház annyi szokás és annyi féle fogás, most a teljesség igénye nélkül válogattuk ki a legjellemzőbb ünnepi ételeket, és Dr. Jakab Csaba állatorvost kérdeztük, milyen hatással vannak ezek az állatok szervezetére.

  • Kocsonya. Nem más, mint fagyott húsleves rengeteg bőrrel, ragadozók számára mennyei lakoma. Ám ha az állat nincs kifejezetten házi maradékok eltakarításához hozzászokva, a kocsonya hirtelen komoly hasmenést okozhat. Ha pedig fokhagyma is van benne, tartsuk távol tőle a kutyát és a cicát, és ugyanez igaz egyébként a vöröshagymára is.
  • Halászlé. Ha csípős, mindenképp kíméljük meg tőle az állatot, de lehetőleg egyéb esetben is. Nagyon fűszeres étel, gyomorbántalmakat, hányást, hasmenést okozhat.
  • Halszeletek. A halat mindkét faj szereti, nyugodtan eheti, egyedül a szálkákra kell vigyázni: ahogy az ember, úgy az állatok torkán is megakadhat. Nem törvényszerű, de előfordul, hogy állatorvosnak kell kivennie a fuldokló torkából.
  • Töltött káposzta. Magát a zöldséget a kutyák simán fogyaszthatják, macskáknak nem ajánlott, mert a káposztaféléket nehezen tudják feldolgozni, puffadnak, ami nem kevés szenvedéssel jár. Ha a töltelék nem túl fűszeres, mehet a kedvenc táljába, a rizs és a hús nem jelent problémát. A savanyúkáposzta kis mennyiségben nem okoz komoly gondot, de egyedfüggő mi az a mennyiség, amikor már puffadást okoz, bélgázok és hasmenés jelentkezik.
  • Lencse. Egy kevéstől még nem lesz baj, de vegyük figyelembe, hogy minden hüvelyes puffasztja a házi kedvenceket.
  • Csoki. A legtöbb kutya odavan érte, de nem szabad őket csokival tömni sem karácsonykor, sem máskor. Nem részletezzük, de a kakaóban lévő egyes anyagok mérgezőek az ebek számára, komolyabb „csokoládémérgezésbe” bele is pusztulhat. Ugyanez igaz a cicákra is, bár őket az édesség legtöbbször hidegen hagyja.
  • Dió. A diófogyasztás is egyedfüggő: némelyeknél már pár szem is enyhe mérgezést okoz, míg másoknál több sem okoz tüneteket.
  • Mák. Ugyanaz igaz rá, mint a dióra, semmiképp ne próbálgassuk, „mennyit bír” az állat, inkább tartsuk távol a bejglitől.
Fotó: Thinkstock

A xilit tényleg öl

Külön ki kell emelni az édesítőket, közülük is a legdivatosabb xilitet: nagyon erős méreg a kutya számára. Tudatzavart, kitágult pupillákat, gyengeséget, szédelgést, imbolygó járást, hányást, remegést, görcsöket, eszméletvesztést okozhat, nagyobb mennyiségben végzetes májleálláshoz, belső vérzésekhez vezethet.

Már testtömegenként 100 milligramm elég az életveszélyes állapothoz, vagyis egy gramm xilit akár meg is ölhet egy 10 kilós kutyát

– figyelmeztet az állatorvos.

Ráadásul imádják az édességet, pillanatok alatt felnyalhatják a konyhában a sütés-főzés közben leszóródott xilitet, és máris kész a baj. Az pedig ugye alap, hogy eleve édességet sem adunk nekik, nemhogy édesítővel készült süteményt, és erre ajánlott a vendégek vagy vendéglátóink figyelmét is felhívni.

Macskák esetén nincs még annyi kutatási eredmény, hogy biztosat mondhassunk a xilit hatásáról, ezért a legjobb, ha kerüljük. Különben ők nem is szeretik annyira az édességet, elég válogatósak, nincsenek olyan veszélynek kitéve, mint a zabagép ebek.

Összességében az ünnepekre is ugyanaz vonatkozik, mint a hétköznapokra: az állatnak nem való emberi étel.

Ami a szilvesztert illeti még mindig az állatorvosi vonalon maradva: a legtöbb kutya és macska óriási stresszként éli meg a kinti hangzavart, rajtuk a nyugtató segít. De nehogy valaki Xanaxot tömjön az állatba!

Újév előtt keresse fel állatorvosát a megfelelő készítményekért, mert méretre, korra, illetve a pánikreakciójára való tekintettel mindegyiknek másra lehet szüksége. Ökölszabályként itt csak annyi: ha lehet, természetes alapanyagokat tartalmazzon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik