Tudomány

Az őskori vegyes házasságokat vizsgálták a Harvard és az MTA kutatói

24.hu
24.hu

2017. 11. 09. 11:00

A Harvard Medical School Genetika Tanszékének és az MTA BTK Régészeti Intézet Archeogenetikai Laboratóriumának munkatársai a régészeti genetika segítségével vizsgálták a jégkori vadászó-gyűjtögetők és az első európai földművesek kapcsolatait.
Korábban a témában:

Mivel Magyarország területén kevés lelet maradt fenn az újkőkor előtti vadászó-gyűjtögető őslakosságtól, sokáig csak találgatni lehetett arról, hogy milyen kapcsolatban álltak a később bevándorló földművesekkel. A 2000-es évek közepe óta azonban egyre több a régészeti genetika eredmény az újkőkori emberek mitokondriális DNS-éről.

A kutatásoknak köszönhetően többek közt az is kiderült, hogy az első földművesek a Krisztus előtti 6. évezredben Anatólia felől érkeztek a Dunántúlra, és innen terjeszkedtek tovább az északnyugati területek felé, egészen a Közép-Elba és a Rajna vidékéig.

Az új, Nature folyóiratban megjelent tanulmány célja a az őskori európai populációk genetikai kapcsolatainak modellezése – számol be az MTA oldala. A David Reich által vezetett csoport többek közt olyan kérdésekre kereste a választ, hogy milyen ütemben történt a keveredés a földművesek és az őslakosok között az egyes régiókban.

A szakértők a korábbi mitokondriális DNS vizsgálatokra építve elemezték a Kárpát-medencében, a Közép-Elba vidékén és az Ibériai-félszigeten begyűjtött csontmintákat.

A Mark Lipson matematikus és Szécsényi-Nagy Anna archeogenetikus elsősszerzőségével közölt 130 minta közül 90 hazánk területéről származik.

Az adatok alapján az újkőkor és rézkor során mindhárom vizsgált térségben fokozatosan nőtt a vadászó-gyűjtögetők genetikai örökségének aránya. Az elemzés folyamatos génáramlás fedett fel a kevesebb vadászó-gyűjtögető elemmel bíró földműves populációk felé. A génáramlás a Kárpát-medencében volt a legalacsonyabb mértékű, de itt is megkezdődött már az újkőkor elején.

A szakértőknek a jégkorszaki vadászó-gyűjtögető közösségek genetikai megkülönböztetésével, illetve ezen csoportok későbbi genetikai lenyomatával sikerült kimutatnia a helyi keveredéseket a két csoport között.

Őskori keveredések

Az eredmények alapján a Kárpát-medencébe érkezett földművesek bevándorlásuk után nem sokkal léptek kapcsolatba a helyi vadászó-gyűjtögetőkkel. Az alföldi földművesek gyorsabban keveredtek az őslakosokkal, mint a dunántúliak. Az újkőkor végére és a rézkorra az Alföld és a Dunántúl populációinak genetikai különbségei kiegyenlítődtek.

Az egykori Kárpát-medencei emberek adataival a kutatók olyan kvantitatív modellt állítottak fel, és teszteltek, amely a vadászó-gyűjtögetők és a földművesek térbeli és időbeli keveredését írja le.

A Kárpát-medence modellje alapján egy kezdeti vadászó-gyűjtögető népességtől származó hatást mutattak ki, igaz, ez csupán a földművesek génállományának 2-5 százalékát érintette. Az ezt követő időszakokban aztán a folyamatos beáramlás hatására a vadászó-gyűjtögető genetikája a rézkori populációkban a 10-12 százalékos szintet is elérte.

Ez azt jelenti, hogy igen dinamikus volt a vizsgált közel 3000 éves időszak a népességek kapcsolatait tekintve, annak ellenére hogy komolyabb bevándorlást a rézkor vége előtt nem tapasztaltunk

– mondta az mta.hu-nak Szécsényi-Nagy Anna. A kutató hozzátette: „ma a Kárpát-medencében Krisztus előtt 6000–3000 között élt emberek genetikai történetét ismerjük legpontosabban az őskorból”.

A tanulmány hatására remélhetőleg újabb hasonló vizsgálatok indulnak majd meg, melyek hozzájárulhatnak az őskori Európa más-más területeinek alaposabb megértéséhez.

(Kiemelt kép: MTA BTK Régészeti Intézet/Mende Balázs)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magukra hagyták haldokló szeretteiket

Kommentek

HOCKENHEIM, GERMANY - JULY 22: Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes WO9 on track during the Formula One Grand Prix of Germany at Hockenheimring on July 22, 2018 in Hockenheim, Germany.  (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.