Tudomány

Már 50 százalék alatt a karácsonyi hó

A stabil meteorológiai előrejelzés szempontjából szenteste még túl messze van, a jelenlegi szórás pedig elképesztően nagy. Még mindig észak-kelet a legesélyesebb.

Mindenki karácsonyi hólepelben bízik és havazásra szentestén, sorra jelennek meg az esélylatolgatások. Molnár László meteorológus csütörtökön az akkor elérhető adatok szerint azt mondta a 24.hu-nak, ha valahol, akkor az ország észak-keleti részén esélyes a fehér karácsony.

Most ismét megkérdeztük a szakembert. A helyzet bonyolultabbá vált, de továbbra is az 500 méter feletti területek és a már említett öt megye lehet érintett: Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Heves.

Elképesztő szélsőértékek

Előre láthatóan csapadékból nem lesz hiány, a képet a hőmérsékleti értékek keverik átláthatatlanra. A legfrissebb modellek alapján (a meteorológussal hétfő késő délután beszéltünk) ugyanis hatalmas lesz a szórás azokon a fent említett területeken is, ahol elvileg megvan a havas karácsony lehetősége. Máshol ugye, például Budapesten szinte kizárt.

December 24-ére például Miskolcon plusz tíz és mínusz öt fok között bármi elképzelhető, Debrecenben pedig -2 és plusz 12 fok körüli értékek is lehetnek. A helyzet viszont bármikor, akár már holnap hajnalban nagyot fordulhat, ezért írtuk, hogy iszonyat nagy a bizonytalanság, a meccs koránt sincs lejátszva.

Az öt észak-keleti megyében és az 500 méteres tengerszint feletti területeken jelenleg 50 százalék alatt látszik a fehér karácsony valószínűsége, de ez a napokban bármikor átbillenhet. Más helyeken viszont a nullával egyenlő

– mondja Molnár László.

24.hu

Lesz hó, de elolvad

Az egészben az a legbosszantóbb, hogy az időjárás szerdától elkezdi előttünk húzogatni a mézes madzagot, vasárnapig gyakorlatilag országszerte megtapasztalhatjuk, milyen jó is lenne. A Kiderül.hu előrejelzése szerint ugyanis:

  • szerdán keleten délután, este hószállingózás, kisebb havazás előfordulhat, a legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +3 fok között valószínű;
  • csütörtökön több helyen valószínű csapadék, a Dunántúlon hó, havas eső, eső, másutt havazás várható;
  • pénteken éjszaka még a Tiszántúlon valószínű hóesés, délután a Dunántúlon fordulhat elő havas eső, havazás;
  • szombaton nagyobbrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, legfeljebb rövid időre süthet ki a nap.

A sorsdöntő napon, a december 24-ei vasárnap pedig jön a korábban magyarázott teljes bizonytalanság. A káoszban csütörtök-péntek magasságában tudunk rendet vágni, reméljük jó hírekkel jelentkezhetünk.

(Kiemelt kép: MTI/Komka Péter)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik