Tudomány

Egyre elterjedtebb a fajok közti szex

Maga a hír nem új, miszerint vadon élő makákó egy ugyancsak vad szarvast zaklatott szexuálisan, a konkrétan a hím majom párosodott vele. Hasonló, fajok közti jelenséget ugyan korábban is megfigyeltek már, de mindig egymással rokonságban álló, fogságban tartott állatoknál.

Ezt az esetet javarészt szexuális zaklatásként könyvelték el mint ahogy azt is, amit an Antarktiszon medvefókák másznak királypingvinekre. A majom viselkedése már csak azért is érthetetlen volt, mert ha szexuálisan túlfűtött lenne, annak levezetésére más módszerek is adottak, ráadásul itt látszólag a szarvas is benne volt.

Azóta különös figyelem irányul a japán majmok e viselkedésére, és a kutatók most újabb érdekes tényekről számoltak be az ország északi részéről: kiderült, a szarvasokkal folytatott szex nem egyedi eset, és nem is csak a hímekre jellemző. Sőt.

A kutatók két hónap alatt öt különböző nőstényt figyeltek meg, amelyek felugrottak egy-egy szarvasra és nemi szervüket dörzsölték a növényevő hátához. Öten összesen 258 alkalommal:

Miért? Fiatal, tapasztalatlan állatokról van szó, akik feltehetően így gyakorolják az utódnemzést. A jelenség pedig jól tetten érhetően terjed, miután a fiatalok megfigyelik az idősebbek viselkedését, majd később utánozzák. Nekik ez a természetes, hiszen ezt látták.

(Kiemelt kép: Cyril Ruoso / Biosphoto)

Olvasói sztorik