Élet-Stílus

„Hiába alszunk együtt, nem nyúl hozzám”

19 éves lány olvasónk írt nekünk a fiúja miatt, aki valamiért nem akarja megélni a testiséget. Sok oka lehet annak, ha a férfi hárítja a szexet, és a legtöbb esetben a nők sajnos magukra veszik a problémát. Ha hasonló helyzetben vagy, akár úgy, hogy nőként hárítod a szexet, bátran írd meg nekünk a timea.sereg@24.hu email címre! Kérdezd a szexterapeutát!

Már  három hónapja vagyunk együtt a barátommal, de akárhányszor közelebb kerülnénk fizikailag, mindig keres valami kifogást. Először azt mondta, hogy ivott és az alkohol miatt nem fog működni, máskor meg az a probléma, hogy túl késő van. Úgy érzem fél, pedig nem szűz. Egyre jobban kezdem azt hinni, hogy nem vagyok elég vonzó számára. Együtt alszunk többször is egy héten, de soha nem nyúl hozzám.

Ha öltözik, akkor elmegy máshová. Pedig sport egyetemre jár és tökéletes teste van. Nincs mit szégyelljen. Reggelente mostanában olyan a hangulat, mintha idegenek lennénk. Nem akarja megmondani, mi bántja. Azt mondja, fontos vagyok neki, de nem mutatja meg fizikai téren. Nem azt jelenti, hogy megszállottan le akarok vele feküdni. Azt mondja, az övé vagyok. Fél, hogy otthagyom másért, pedig nekem csak ő kell, és mindig mondom neki. Mit tegyek?

Egy lánytól kaptuk az olvasói levelet, nevezzük Brigittának, természetesen nem ez a neve. 19 éves, és mint látható, élete első kapcsolatainak egyikében, igen fiatalon tapasztalja meg az elutasítást a barátja részéről. Ahogyan a levélben is olvasható, egy bizonyos idő után a legtöbb ember elkezdi magára venni a problémát, és azt gondolja, hogy vele van a baj, hogy nem elég vonzó.

Mit lehet tenni?

A partner folyamatos elutasítása hatással van az önbizalmunkra, a női vagy férfiúi magabiztosságunkra, így ha nem kapunk érthető és elfogadható magyarázatot, magunkban keressük a problémát. Ez pedig nem jó irány. Az olvasó kérdése az, mit tegyen, hogy változtasson a helyzeten. Egyetlen egy dolog segíthet előre lépni, minden más csak találgatás, ha őszintén megbeszélnék, mi is történik a fiújával. Mindketten fiatalok, tapasztalatuk kevés az ilyen beszélgetésekben, legalábbis kevesebb mint például a 35 éveseknek. Ennek ellenére, bármilyen nehéz is, csak a beszélgetés segíthet tisztázni, miért elutasító a fiú. A levél végén ott áll a mondat, hogy a fiú fél, hogy a lány elhagyja másvalakiért, ebből arra lehet következtetni, hogy vagy korai magömlés, vagy merevedési zavar, vagy valamilyen betegség lehetnek az okok. Ez utóbbinál urológus, andrológus orvosok segíthetnek, de cukorbetegség is okozhat komoly gondokat a szexben a férfiaknál. Amennyiben a merevedéssel vagy a korai magömléssel van probléma, azon szexuálterapeuta, párterapeuta segíthet. Van tehát megoldás, de ennek feltétele, hogy szembe kell nézni a problémával.

A lelki okok is közrejátszhatnak abban, ha valaki hónapok óta elutasítja a szexet. Elképzelhető, hogy a fiúnak libidóhiánya van, amit esetleg éveken át tartó pornófüggés is kísér. Lehetséges, hogy valamilyen rossz, fájdalmas tapasztalatot élt meg, esetleg kudarcot, ami miatt nem meri megélni a saját szexualitását. Partnerként igen nehéz mindezt átélni, pláne megérteni és elfogadni úgy, hogy különösebb magyarázat sincs, csak az állandó elutasítás. Bármelyik oka is legyen a fiú hárító viselkedésének, az őszinte beszélgetés után apró lépésekben ismét fel lehet építeni a testiséget, amíg a konkrét problémát orvosolják.

Ott kell folytatni, ahol elkezdődött a kapcsolat: rengeteg csókolózással, simogatással,

amiknek nem a szex a célja, hanem az intimitás, a közelség megélése.

Ez meg micsoda?

A 24.hu legújabb blogjában szakembernek teheted fel a kérdéseidet azokról a témákról, amikről nem szívesen beszélsz másokkal, legfeljebb netes fórumokon, Facebook-csoportokban próbálsz kutakodni a válaszok után. A tanácsokat, segítséget kérő leveleket a timea.sereg@24.hu email címre vagy a szakértő Facebook-oldalán üzenetben küldheted el, a válaszokat pedig itt, a 24.hu-n közöljük. A feladók névtelenségét természetesen garantáljuk.

Szexuálterapeuta szerzőnk korábbi cikkeit ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: 24.hu/Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik