Tudomány

Rendkívül ép tyrannosauridát találtak

A 76 millió éves lelet az egyik legteljesebb tyrannosaurida-fosszília, melyet Észak-Amerikában valaha találtak.

A tyrannosauridák egyik legismertebb képviselője a Tyrannosaurus rex, a közelmúltban azonosított kövület azonban egy jóval kisebb fajhoz tartozhat. A maradványok feltehetőleg egy Teratophoneus currieié – számol be a Utahi Egyetem oldala. A késő krétai faj a tyrannosauridák egyik első képviselője Észak-Amerikában.

A kövületet 2015 júliusában fedezte fel Alan Titus a utahi Grand Staircase-Escalante National Monument területéhez tartozó Kaiparowits-formációnál. A dinoszauruszt feltehetőleg egy folyó vagy egy áradás temette el, így maradhatott fenn kifejezetten ép állapotban fosszíliája.

A lelet egy fiatal, 12-15 éves egyedhez tartozik. Az élőlény 5,2-6,1 méter hosszú lehetett, feje pedig feltűnően rövid volt.

Mindezt annak köszönhetően sikerült megállapítani, hogy a példány csontjainak háromnegyede konzerválódott.

A dinoszaurusz koponyája szinte tökéletes állapotban maradt fenn.

Randall Irmis, a Utahi Egyetem munkatársa szerint a 75 százalékban konzerválódott csontokkal ez a legteljesebb tyrannosaurida-fosszília, melyet az Egyesül Államok délnyugati területein valaha találtak. A kutatók a közeljövőben részletesebben is megvizsgálják a leletet, bízva abban, hogy többet is megtudhatnak a faj anatómiájáról, biológiájáról és evolúciójáról.

A kövület feltárásán 2000-3000 ember dolgozott, összesen legalább 10000 munkaórába telt a fosszília vizsgálatokra való felkészítése. A három héten át tartó ásatás végén, 2017 májusában a maradványokat kiemelték, és a Utahi Természettudományi Múzeumba szállították.

A délnyugat-amerikai tyrannosauridákról eddig viszonylag keveset tudtak, ugyanis a térségben csak kevés fosszíliájuk került elő.

A csapat egyelőre nem biztos benne, hogy a lelet valóban a már ismert Teratophoneus currieié. Nem lehetetlen, hogy a maradványok egy eddig ismeretlen fajhoz tartoznak. A kövület méreteinek, biológiájának és fejlődési mintázatának elemzése remélhetőleg eldönti majd a kérdést.

(Kiemelt kép: Mark Johnston/NHMU)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik